StoryEditor

Ochráňte si imanie v každej situácii

22.01.2021, 12:52
Majetkové spory patria k najčastejším zvadám či už v rodine alebo pri susedských vzťahoch. Je potrebné vedieť, ako si majetok ochrániť pri rozvode, alebo aké práva si možno uplatniť pri dedení, prípadne, či vám sused neukrajuje z pozemku.

Odpovedá Milan Ficek, advokát


1. Domáce násilie
S manželom máme rodinný dom, auto a úspory a budeme sa rozvádzať. Muž často pije a psychicky ma týra. Chcela by som sa odsťahovať, no potrebujem, aby ma vyplatil, inak nemám prostriedky. On však tvrdí, že napriek tomu, že sme všetko nadobudli počas manželstva, patrí to jemu a nič mi nedá. Má na to nárok? Vyrieši sa to rozvodom?
Rozvodové konanie slúži iba na ukončenie manželstva. Majetok, ktorý ste nadobudli počas manželstva, či už vy alebo manžel, patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Výnimku z BSM tvoria veci získané darom alebo dedičstvom, ako aj veci, ktoré slúžia na osobnú potrebu, resp. výkon povolania jedného z dvojice. Taktiež tam nespadá majetok, ktorý jeden z manželov nadobudol ešte pred svadbou, veci vydané v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov alebo ak mu bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka. Po ukončení manželstva sa teda koná vysporiadanie BSM. Ak platí, že ste majetky nadobudli počas trvania zväzku, jeho výroky sú právne neplatné. V prípade agresívneho správania manžela môžete využiť ustanovenie zákona, podľa ktorého, ak sa z dôvodu fyzického alebo psychického násilia alebo hrozby takého násilia vo vzťahu k manželovi alebo k blízkej osobe stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov obmedziť užívacie právo druhého manžela k domu alebo bytu patriacemu do bezpodielového spoluvlastníctva, prípadne ho z jeho užívania úplne vylúčiť.

2. Využívanie majetku
Sme manželia a máme spolu dom. Priebežne som v ňom žila, no manžel mi nikdy nedal kľúče, takže to, či v ňom môžem byť, záviselo iba od jeho vôle. Neskôr mi aj fyzicky zabránil do domu vojsť napriek tomu, že patrí aj mne a vyhrážal sa mi. Požiadala som o rozvod. Ako mám ďalej postupovať?
V prípade, ak niekto bez právneho dôvodu zasiahne do práva osoby užívať nehnuteľnosť, ide o protiprávne konanie. Proti takýmto konaniam, rovnako ako aj proti konaniu opísanému v otázke, sa možno brániť vlastníckou žalobou na súde, ktorou sa vlastník bude domáhať či už vypratania nehnuteľnosti alebo uloženia povinnosti osobe porušujúcej zákon zdržať sa protiprávnych zásahov do práva pokojne užívať svoje nehnuteľnosti. V prípade, ak súd rozsudok, ktorým mu uloží povinnosti a táto protiprávne konajúca osoba si svoje povinnosti nesplní, môže byť ic...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 05 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:38