StoryEditor

Ktoré opatrenia majú odbremeniť biznis

29.01.2021, 13:00
Menej papierovačiek, schodnejšiu komunikáciu s úradmi a aj menej pokút sľubujú podnikateľské kilečká z dielne ministerstva hospodárstva. Prvé obsahuje 114 opatrení, druhé už podstatne viac, až 469. Rezorty približujú niektoré z nich.

Odpovedá Katarína Matejková, hovorkyňa ministra hospodárstva

1. Realizované opatrenia
Začali sa už realizovať nejaké opatrenia z takzvaného kilečka 1, ktoré sa dotknú najväčšieho počtu podnikateľov?
Zaviazali sme sa už, že k zmenám v daňových a odvodových zákonoch dôjde len raz ročne, a to vždy k 1. januáru, opatrenie sa už realizuje. Slovenská obchodná inšpekcia po zistení drobných nedostatkov už nepristupuje hneď k sankciám. Podnikateľom dá takzvanú druhú šancu na ich odstránenie. Maloobchodné prevádzky už nemusia mať reklamačný poriadok. Za dôležité považujeme aj zvýšenie limitu na povinný audit, ktorý sa bude vzťahovať len na firmy s ročným obratom nad osem miliónov eur namiesto doterajších štyroch miliónov eur. Opatrenie sa má realizovať od januára budúceho roka. O dobrovoľnom používaní gastrolístkov parlament ešte nerozhodol.

2. Druhé kilečko
Rezort hospodárstva predstavil už aj druhé kilečko, ktoré obsahuje 469 návrhov opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Mohli by ste spomenúť aspoň niektoré?
Počíta sa napríklad so zrušením koncesionárskych poplatkov pre zamestnávateľov. Skrátiť sa má aj lehota archivácie účtovných dokumentov, zaviesť všeobecná voľná živnosť a jednoduchšie má byť aj vyraďovanie starých vozidiel z evidencie. Upraviť sa majú tiež podmienky na živnostenské podnikanie od 16 rokov alebo možnosti štátu zadržiavať vratky DPH v prípade daňových kontrol najviac na štyri mesiace. Niektoré sa budú postupne dávať do medzirezortného pripomienkového konania a dvadsiatka z nich sa dostala do legislatívy.


Odpovedá Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra

3. Ubytovacie služby
V akom štádiu sú opatrenia, ktoré sa dotknú ubytovacích zariadení?
V rámci zmien v živnostenskom zákone sa zrušuje vyhláška ministerstva hospodárstva, ktorou sa ustanovujú klasifikačné znaky na ubytovacie zariadenia pri ich zaraďovaní do kategórií a tried. Živnostenské oprávnenia na ubytovacie služby v ubytovacích zariadeniach s prevádzkovaním pohostinských činností v týchto zariadeniach a v chatovej osade triedy 3, v kempingoch triedy 3 a 4 vydané podľa predpisov účinných do dňa vyhlásenia tohto zákona, zostávajú zachované. Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia. O návrhu ešte rokuje Národná rada, v decembri 2020 prešiel prvým čítaním. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 05:51