StoryEditor

Euro špeciál: Lístky si nakúpte v predstihu

30.12.2008, 23:00
Autor:
(ph)(ph)

Nespoliehajte sa, že si v prvých dňoch nového roku kúpite lístky na mestskú hromadnú dopravu v automatoch. Tie totiž nemusia fungovať. Na prelome rokov ich budú dopravné podniky vymieňať za nové, eurové. Pri automatoch neexistuje možnosť duálneho obehu -- automaty jednoducho nedokážu prijímať mince v jednej mene a vydávať v druhej. Niektorí dopravcovia už začali konať a automaty vymieňajú už tretí deň.

Silvestrovská výnimka
Dopravný podnik Bratislava začal s výmenou automatov na lístky už predvčerom. Nové automaty však budú spustené do prevádzky až zajtra. "Definitívny koniec prác súvisiacich s prestavbou automatov na novú menu očakávame v priebehu 2. januára," uviedol pre HN Peter Kavecký, hovorca Dopravného podniku Bratislava. V stánkoch by sa lístky mali predávať stále, no otváracie hodiny novinových stánkov sa počas zajtrajšieho štátneho sviatku zaručiť nedajú. Najlepším riešením by bolo nakúpiť si korunové lístky vopred. Môžete ich používať až do konca januára, takže je lepšie kúpiť si lístok vopred. V opačnom prípade sa vám môže stať, že zajtra nenájdete fungujúci automat a ani otvorený stánok. Dopravný podnik hlavného mesta sa rozhodol urobiť pre cestujúcich silvestrovskú výnimku -- dnes v noci si nemusíte za nočnú dopravu priplácať. Celú noc budú aj na nočných spojoch fungovať denné tarify. Denná prevádzka autobusov sa však končí už o 21. hodine, od pol desiatej premávajú nočné spoje. Vyslané však budú aj mimoriadne spoje, pretože sa predpokladá zvýšený záujem ľudí o cestovanie za oslavou príchodu nového roka. Niektoré zástavky budú uzavreté, preto je vhodné, aby si každý, kto chce dnes večer cestovať električkou alebo autobusom, preveril trasy jednotlivých spojov. Dnes v noci budú jazdiť dokonca aj električky. Samozrejme, podľa upraveného cestovného poriadku.

Automaty na železniciach majú dlhú prestávku
Železničnej spoločnosti Slovensko bude výmena automatov trvať podstatne dlhšie. Vypnú sa už dnes a ich prevádzka v eurách sa obnoví pravdepodobne až 10. januára. Lístky sa však budú dať kúpiť v pokladniciach a vo vlakoch, navyše, lístky na vlak sa predávajú iba v osemnástich automatoch na celom Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:30