Opatrovateľ či osobný asistent je spravidla zdravotnícky pracovník, prípadne získal stredné odborné vzdelanie v odbore. Poskytuje ľuďom pomoc pri každodenných úkonoch a stará o zdravie zverenej osoby. Osobným asistentom môže byť aj niekto z rodiny, ak sa stará o ťažko zdravotne postihnutého.
StoryEditor

Za opatrovanie získate stovky eur

10.02.2021, 18:54
Mestá a obce vynakladajú nemalé finančné prostriedky na zabezpečenie potrieb svojich seniorov. O príspevku na opatrovanie člena rodiny rozhodujú úrady práce. Zainteresovaní vysvetľujú, aká je aktuálna výška príspevku a kto ho môže dostať.

Odpovedá Marianna Šebová z ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny

1. Fakultatívna dávka
Musí vždy dostať príspevok ten, kto opatruje nevládneho rodiča?
Ide o fakultatívnu dávku, teda na jej priznanie, ako i poskytovanie neexistuje právny nárok. Opatrujúca osoba ju môže, ale nemusí dostať. Je potrebné, aby sa splnili všetky zákonné podmienky. A to tak na strane opatrovaného s ťažkým zdravotným postihnutím, ako aj opatrovateľa.

2. Okruh oprávnených
Kto z príbuzných môže získať podporu?
Oprávnený je len ten, kto opatruje osobu s ťažkým zdravotným postihnutím. Okruh osôb je určený. Môže to byť manžel, manželka, rodič, náhradný rodič, súdom ustanovený opatrovník, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, nevesta – aj ovdovená žena po synovi svokry alebo svokra. Ďalej zať – aj ovdovený muž po dcére svokry alebo svokra, tiež svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo ten, kto s takou osobou býva. O nároku rozhoduje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý o tom vydá rozhodnutie o priznaní peňažného príspevku a toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť.


3. Prekážky vyplácania
Aké okolnosti môžu vylúčiť poberanie podpornej dávky určenej na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutej osoby?
Neposkytne sa, ak sa takej osobe už poskytuje iný peňažný príspevok na osobnú asistenciu. Nemá naň nárok, ani ak využíva opatrovateľskú službu viac ako osem hodín mesačne, týždennú pobytovú sociálnu službu alebo celoročnú pobytovú sociálnu službu s výnimkou sociálnej služby v útulku, domove na pol ceste alebo v zariadení núdzového bývania.

4. Príslušný úrad
Ktorý úrad práce, sociálnych vecí s rodiny rozhoduje o príspevku pre opatrujúceho?
Rozhodovanie a aj poskytovanie patrí do pôsobnosti úradu práce, v obvode ktorého má žiadateľ trvalý pobyt. Posudkový lekár úradu predtým zhodnotí zdravotný stav, určí mieru funkčnej poruchy osoby, sociálne dôsledky a jednotlivé druhy odkázanosti. Ak je miera funkčnej poruchy zhodnotená najmenej na 50 percent, robí sa aj sociálna posudková činnosť. Sociálny pracovník úradu zhodnotí predpoklady osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, jej rodinné zázemie, prostredie, ktoré ovplyvňuje jej začlenenie do spoločnosti. Určí, či je odkázaná na kompenzáciu, ktorá sa uvádza v žiadosti.

5. Stupeň odkázanosti
Za ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 02 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 03 - Modified: 2024-04-10 07:47:21 - Feat.: - Title: Slováci stratili dôveru v Lagardovej čary. Lacnejšie hypotéky nám nedodá, a tak sme sa vrhli na refinancovanie 04 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 05 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 12:52