Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Ušetriť sa dá až 42 percent nákladov

10.02.2021, 19:55
Aj v tomto roku môžu veľké, ale aj menšie spoločnosti či jednotlivci ušetriť na superodpočte nákladov, ktoré vkladajú do projektov. Musia však jednoznačne vykazovať prvky výskumnej alebo vývojovej činnosti.

Každá fyzická a právnická osoba má zo zákona možnosť uplatniť si superodpočet výdavkov na výskum a vývoj. Výnimkou sú osoby, ktoré sú poberateľmi investičných stimulov, nie však investičnej pomoci.

Superodpočet sa vykazuje a uplatňuje v rámci prílohy daňového priznania ako dodatočná odpočítateľná položka od základu dane. Pre zdaňovacie obdobie 2020 platí už superodpočet vo výške 200 percent.

„Znamená to, že pri súčasnej sadzbe dane z príjmu dokážu spoločnosti usporiť na vývojových nákladoch až 42 percent. Zároveň sa zmenila podmienka pre schválenie Projektu výskumu a vývoja, ktoré je v súčasnosti postačujúce pred podaním daňového priznania,“ upozornil Filip Kasnár, konzultant poradenskej spoločnosti Novo Consulting.

V predchádzajúcich obdobiach bolo nutné Projekt výskumu a vývoja schváliť ešte pred začiatkom jeho realizácie, čo mnohé firmy nesplnili, a preto si nemohli superodpočet nárokovať.

Kritériá projektov

„Projekty musia jednoznačne vykazovať prvky výskumnej alebo vývojovej činnosti. Aj na základe odporúčaní a metodických pokynov Finančnej správy je pri určení tejto podmienky najlepším pomocníkom Frascati manuál, Kasnár ho odporúča.

„Manuál definuje hranice vývojových a nevývojových činností v rôznych oblastiach. Zároveň tieto projekty musia byť systematicky zakladané, sledované a vyhodnocované,“ zdôraznil.

Spoločnosti so zavedeným projektovým manažmentom majú preto podľa Kasnára jednoduchšiu situáciu pri uplatnení svojich projektov v rámci superodpočtu. „Je dôležité poznamenať, že v rámci superodpočtu nie je možné uplatniť náklady, ktoré už boli dotované z verejných financií, aj keď len čiastočne. Týka sa to najmä tohtoročnej situácie, keď mnohé firmy poberali takzvaný korona príspevok, a preto mzdy svojich vývojových pracovníkov už nemôžu zahrnúť pri uplatnení superodpočtu.“

Inšpiratívne príklady

Inšpiráciou pre prípadných záujemcov z oblasti superodpočtu môžu byť firmy, ktoré si superodpočet už uplatnili. Tie má Finančná správa povinnosť zverejňovať na svojich stránkach. Za zmienku určite stoja firmy z oblasti informačných technológií, akými sú napríklad Softec alebo Eset. Prípadne z oblasti priemyselnej automatizácie, kde je veľmi dobrým príkladom firma MTS.

Nielen pre giganty v oblasti IT techniky, ale aj pre menšie progresívne firmy je superodpočet vhodným nástrojom na zníženie dane. Kasnár ako príklad uvádza firmu Robotech Vision, ktorá sa špecializuje na umelú inteligenciu a robotické aplikácie. „A aj vďaka superodpočtu máme prvého slovenského lídra európskeho výskumného konzorcia v programe Eurostars v podobe firmy Novo,“ podčiarkuje.

Prepojenie s univerzitami

V posledných rokoch majú trend rásť a vznikať vývojové firmy najmä v oblasti IT technológií a umelej inteligencie, často spojenej s automatizáciou a robotickými aplikáciami. Výsledky vývoja takýchto firiem nachádzajú svojich zákazníkov aj priamo v slovenskom priemysle. Perspektívou pre tieto vývojové firmy je určite aj existencia univerzít, či už na Slovensku alebo v Česku, ktoré dokážu vychovať odborníkov v týchto oblastiach.

Druhé kilečko počíta so zrušením superodpočtu

Superodpočet, ktorý slúži na pdporu inovatívnych firiem, sa má zrušiť. S týmto opatrením zásadne nesúhlasí Klub 500. „Opatrenie poškodí podnikateľské prostredie na Slovensku,“ vraví Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500.

V návrhu je opatrenie uvedené ako zmena zmenkového a šekového zákona bez toho, aby bola uvedená akákoľvek navrhovaná zmena s pozitívnym vplyvom na podnikateľské prostredie. Diskutabilné z hľadiska ochrany spotrebiteľa sú podľa Gregora aj návrhy, ktoré smerujú k zrušeniu povinnosti pre reštaurácie uvádzať gramáž výrobkov alebo kalkulácie surovín.

„Taktiež nevidíme dôvod rušiť eKasu u neplatcov DPH. Práve eKasu vnímame ako opatrenie proti sivej ekonomike, a je, naopak, dôležité rušiť výnimky, ktoré ju nemajú. Taktiež nevidíme dôvod rušiť eKasu pre Uber, Bolt, toto by nebola výhoda pre klasické taxislužby.“ Ostatné opatrenia z hľadiska Klubu 500 pomôžu podnikateľom v odbúravaní nezmyselnej administratívy.

01 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Minulý rok požiadalo o predčasný dôchodok takmer 50-tisíc ľudí. Prečo je to také lákavé? 02 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 03 - Modified: 2024-02-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Príspevok na bývanie môžete získať aj vy. Pozrite si presné podmienky a sumy 04 - Modified: 2023-09-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Studňu môže mať každý, ak splní podmienky. Aké sú a prečo sa neodporúča na dvore žumpa? 05 - Modified: 2023-08-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Dotácia na rekonštrukciu domov: ako ju získať, koľko dostanete a kto má na ňu nárok?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:16