StoryEditor

Využite zľavy a výhody pre penzistov

09.03.2021, 23:00
Priemerný starobný dôchodok bol k 31. januáru 498,53 eura. Aj preto väčšina penzistov potrebuje ušetriť, kde sa dá. Prinášame aktuálny prehľad úľav, ktoré si môžete uplatniť.

Lieky a zdravotná starostlivosť predstavujú asi najväčšiu časť výdavkov pre starobných dôchodcov. Ide o rozličné zdravotné komplikácie, spojené najmä s vekom. Parlament v súvislosti s doplatkami za lieky schválil novelu zákona, ktorá by mala pomôcť viacerým skupinám obyvateľstva. Znamená to, že doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľstva sa majú zrušiť. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorú v piatok schválili poslanci Národnej rady. Dosiaľ bol limit spoluúčasti na doplatkoch za lieky 12 eur a vzťahoval sa na poistenca, ktorý je k prvému dňu kalendárneho štvrťroka držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, poberateľom invalidného dôchodku, invalidného výsluhového dôchodku, alebo je invalidný a nevznikol mu nárok na invalidný dôchodok. 30 eur sa vzťahuje na poistenca, ktorý je k prvému dňu kalendárneho štvrťroka poberateľom starobného dôchodku, dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku ustanovenom na vznik nároku na starobný dôchodok, dôchodku z iného členského štátu, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu, zo Švajčiarska, ak nie je poistený v tomto štáte, nie je poberateľom dôchodku z tretieho štátu alebo dovŕšil dôchodkový vek a nevznikol mu nárok na starobný dôchodok, je poberateľom predčasného dôchodku a nevznikol mu nárok na starobný dôchodok.

Štát zasiahne
Nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny sa má vzťahovať na osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, deti do šiestich rokov a dôchodcov. Pri dôchodcoch sa má zohľadňovať výška ich príjmu, a to do výšky doplatku najlacnejšieho zameniteľného lieku. Náklady tohto opatrenia majú byť refundované zo štátneho rozpočtu. Novou legislatívou sa má zlepšiť situácia vymedzeného okruhu pacientov v nadväznosti na ekonomické následky vyvolané platením doplatkov za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. V prípade zdravotne ťažko postihnutých osôb má byť možné uplatniť nulový limit spoluúčasti od 1. januára 2022. V prípade, ak sú dané osoby ekonomicky aktívne na to, aby sa uplatnil nulový limit spoluúčasti, ich celkový príjem nemôže presiahnuť stanovenú výšku. Súčasne sa má zaviesť zoznam poistencov s nárokom na okamžité uplatnenie limitu spoluúčasti. Dosah návrhu na verejné zdravotné poistenie odhadujú odborníci na 36 miliónov eur každoročne v rokoch 2021 až 2023. Nová legislatíva má byť účinná od 1. apríla 2021.


Kúpeľné pobyty
Ochorenie COVID-19, nový koronavírus, podľa lekárov a vedcov zanecháva v mnohých prípadoch dlhodobé negatívne vplyvy na zdravie ľudí, ktorí ho prekonali. Odborníci na ministerstve zdravotníctva pracujú na tom, aby pacienti, ktorí sa úspešne z ochorenia COVID-19 vyliečili, ale ostali im vážne zdravotné následky, sa mali kde liečiť. Rezort zdravotníctva rokuje s Asociáciou slovenských kúpeľov a pripravuje legislatívnu zmenu.

Koncesionárske poplatky
V prípade poberateľov dôchodcovských dávok, prípadne dávok v hmotnej núdzi mali nárok na zníženú sadzbu koncesionárskych poplatkov v hodnote 2,32 eura. Toto sa však začiatkom minulého roka zmenilo. Od 1. januára 2020 sa tieto poplatky automaticky zrušili, pričom nebolo potrebné kontaktovať RTVS. Znamená to, že penzisti môžu prijímať signál Rozhlasu a televízie Slovenska zadarmo. Podmienkou však je, že poberateľ dôchodku nemá nijaký príjem zo zárobkovej činnosti ani nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti a vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Predčasná penzia býva aj východiskom z núdze. Aby ste mali na ňu nárok, musíte splniť niekoľko podmienok 02 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok? 03 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad) 05 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:29