StoryEditor

Penzisti majú úľavy aj počas pandémie

10.03.2021, 23:00
Ako dôchodcovia môžete využívať množstvo zliav a výhod v rozličných oblastiach života. Či už ide o dane, alebo o mestskú hromadnú dopravu. Pozrite si sumár benefitov, ktoré môžete využiť aj dnes.

Odpovedá Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy

1. Zdanený príjem
Čo ak mám ako dôchodca iný príjem ako vyplácanie starobného dôchodku? Podlieha tento príjem dani?
Všetky druhy dôchodkov vyplácaných Sociálnou poisťovňou patria medzi nezdaniteľné príjmy. Mnohí penzisti majú okrem starobného dôchodku aj iný príjem. Ten nepodlieha oslobodeniu od dane a zamestnávateľ za zamestnanca platí preddavky na daň. Môže ísť o príjem zo závislej činnosti alebo z podnikania, prípadne z predaja alebo prenájmu nehnuteľností. Ak však podáte priznanie, môže vzniknúť preplatok, ktorý sa vám vráti.

2. Daňové priznanie
Kedy mi vzniká povinnosť podať daňové priznanie? Som dôchodca a pracujem na skrátený uväzok.
Všeobecne platí, že ak príjem za zdaňovacie obdobie nepresiahne sumu zdaniteľného príjmu 2 207,10 eura, dôchodca nie je povinný podať priznanie. Ak však pracuje a jeho zamestnávateľ mu zrážal z platu preddavky na daň, je pre neho výhodné podať priznanie na tlačive pre fyzické osoby typu A. V priznaní totiž môže vzniknúť daňový preplatok a úrad mu tieto peniaze na základe žiadosti obsiahnutej v tlačive vráti, ak ide o sumu vyššiu ako päť eur. Ak dôchodca dosiahol iba príjmy zo závislej činnosti, podáva daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb typu A. Ak však dosiahol aj iný druh zdaniteľného príjmu ako príjem z predaja či prenájmu nehnuteľnosti, prípadne z vyplatenia podielového listu, podáva priznanie typu B.


3. Nezdaniteľná časť
Môžem si ako penzista uplatniť nezdaniteľnú časť dane?
Uplatniť si nezdaniteľnú časť dane môžu iba daňovníci, ktorí sú poberateľmi dôchodku od začiatku zdaňovacieho obdobia roku 2020, teda od 1. januára. Ak bola osoba poberateľom dôchodku k tomuto dátumu, má nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane iba v prípade, že ročná suma vyplateného dôchodku v roku 2020 v úhrne nepresahuje sumu 4 414,20 eura. Nezdaniteľná časť na daňovníka potom predstavuje rozdiel medzi sumou 4 414,20 eura a vyplatenou sumou dôchodku.

4. Nehnuteľnosť
Je potrebné aby som opätovne žiadal o zníženie dane za nehnuteľnosť?
Seniori nad 62 rokov už nebudú musieť žiadať o zníženie dane za nehnuteľnosť, bude im udelené automaticky na základe dosiahnutého veku. Zákon však dovoľuje mestám a obciam túto vekovú hranicu meniť, respektíve zvyšovať. Je teda potrebné si overiť túto hranicu v meste či obci, v ktorej katastri sa nehnuteľnosť nachádza. Zväčša ide o 50-percentnú úľavu na stavbu, v ktorej ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:08