StoryEditor

Deväť vecí uvoľní ruky živnostníkom

23.03.2021, 23:00
Menej regulácie, dlhšia lehota na pozastavenie živnosti, odbúranie niektorých povinností. To všetko sľubuje novela zákona o živnostenskom podnikaní.

Jednoduchšie preukazovanie odbornej spôsobilosti pri remeselných živnostiach a kratšiu prax v odbore sľubuje novela zákona o živnostenskom podnikaní. Ale aj zníženie miery regulácie pri preukazovaní odbornej praxe v odbore pri niektorých viazaných živnostiach. Novela by mala vstúpiť do praxe 1. júla. Tu sú hlavné zmeny, na ktoré upozorňuje Veronika Solíková, konateľka spoločnosti Účtovná jednotka.

1. Komora sa už nebude vyjadrovať k prekážkam živnosti

Čo hovorí zákon:
Živnosť nemôže prevádzkovať fyzická ani právnická osoba, na ktorej majetok bol ukončený konkurz, a to počas troch rokov po ukončení konkurzu alebo po opätovnom potvrdení núteného vyrovnania. Nie však skôr ako po jednom roku od vysporiadania jej záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu. Ak podnikateľ spôsobil konkurz alebo nútené vyrovnanie úmyselne, môže prevádzkovať živnosť najskôr po piatich rokoch od úplného vysporiadania jeho záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu. Vzťahuje sa to aj na toho, voči komu sa v uvedenej dobe navrhlo vyhlásenie konkurzu. Návrh sa však zamietol pre nedostatok majetku dostačujúceho aspoň na úhradu trov konania. Na prekážku sa neprihliada, ak došlo ku konkurzu alebo k nútenému vyrovnaniu v dôsledku úpadku alebo trestného činu tretej osoby.

Ako to bude po novom: Živnostenský úrad môže odpustiť prekážku, ak hospodárske pomery osoby a jej správanie nasvedčujú, že pri prevádzkovaní živnosti bude riadne plniť svoje záväzky. K tomu už nebude žiadať vyjadrenie od Slovenskej živnostenskej komory. Zrýchli sa tým proces o odpustení prekážky prevádzkovania živnosti.

2. Cudzinci musia mať povolenie na pobyt

Čo hovorí zákon: Oprávnenie prevádzkovať živnosť vzniká právnickým osobám už zapísaným do obchodného registra, právnickým osobám, ktoré sa do obchodného registra nezapisujú, a fyzickým osobám dňom ohlásenia, alebo ak je v ohlásení uvedený neskorší deň začatia živnosti, týmto dňom. Za deň ohlásenia sa považuje deň, ktorým má ohlásenie všetky náležitosti. Podanie, ktoré spĺňa náležitosti ohlásenia a obsahuje predmet podnikania, na ktorý už podnikateľovi vzniklo živnostenské oprávnenie alebo ktorý nie je živnosťou, nie je ohlásením.

Ako to bude po novom: Vznikla potreba osobitne upraviť priamo v živnostenskom zákone vznik oprávnenia prevádzkovať živnosť v prípade niektorých zahraničných osôb. Ide o príslušníkov takzvaných tretích krajín. V ich prípade sa vznik živno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz 04 - Modified: 2024-03-15 12:46:35 - Feat.: - Title: Živnostníci nepotrebujú od štátu dotácie, skôr odborné poradenstvo, vraví viceprezident zväzu Palenčár 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:39