StoryEditor

Ako vymeniť rozdrobenú parcelu za súvislé plochy

12.04.2021, 12:54
Komasácia pozemkov je veľký projekt, ktorý na papieri pôsobí jednoducho, no v praxi je to trochu zložitejšie. Vyspovedali sme pre vás odborníkov na túto problematiku a pripravili sme súbor najčastejších otázok.


Odpovedá Anton Julény, projektant pozemkových úprav

1. Komasácia
Prečo sa sceľujú pozemky?
Pozemky vlastníka sú spravidla s malými výmerami, sú zaťažené spoluvlastníckymi vzťahmi, nedostupné, alebo vlastníctvo k pozemkom je rozptýlené. Problém vznikol ešte za čias Rakúsko-Uhorska. Vlastníctvo po poručiteľovi sa delilo a dodnes delí medzi všetkých nasledovníkov. Opatrením proti drobeniu vlastníctva je sceľovanie pozemkov, ktoré sa vykonávalo v minulosti ako komasácie, dnes ako pozemkové úpravy. Cieľ je rovnaký, odstrániť rozdrobenosť vlastníctva k pozemkom scelením vlastníckych podielov. Je to opravný mechanizmus pre obnovu výkonu vlastníckeho práva v systéme dedenia pozemkov.

2. Vlastnícke právo
Čo znamená obnova výkonu vlastníckeho práva?
Rozhodovať o spôsobe využitia, predaji spoločného pozemku môže vlastník len so súhlasom ostatných spoluvlastníkov. Ak chce rozhodovať len za seba, musí sa spoluvlastníctvo po dohode všetkých spoluvlastníkov rozdeliť. Ak sa spoluvlastníci nevedia dohodnúť, rozhodne o rozdelení pozemku na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Takéto riešenie prináša vlastníkovi okrem výhod nemalé finančné náklady a stratu času. Pozemkovými úpravami spoluvlastníctvo k pôvodným pozemkom zaniká a vytvoria sa nové pozemky bez spoluvlastníckych vzťahov. To neplatí pre pozemky do 400 m2, alebo ak sa vlastníci chcú dobrovoľne združiť v spoločnom pozemku.

3. Vlastnícke vzťahy
Zasahovanie štátu do vlastníckych vzťahov spravidla prináša vlastníkom problémy. Prečo by to malo byť v pozemkových úpravách iné?
Zasahovanie štátu do práv vlastníkov je spravidla spojené s obmedzením vlastníckych práv. A s tým môže byť spojený pocit krivdy, najmä ak ide o násilné obmedzenie, napríklad kolektivizáciu, alebo o obmedzenie bez skutočnej náhrady za rozsah obmedzenia vlastníckych práv. Dôležité je, že od roku 1989 sa štát pokúša o nápravu v zanedbanej evidencii vlastníckych vzťahov k pozemkom a nápravu stavu, ktorý vlastníci nezavinili. V pozemkových úpravách štát zveril rozhodovanie o novom usporiadaní pozemkov do rúk vlastníkov. S vlastníkmi pozemkov je potrebné dohodnúť spôsob zámeny pôvodných pozemkov za nové pozemky. Aby tieto zásady boli platné, musia s nimi súhlasiť vlastníci, ktorí vlastnia viac ako dve...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 02 - Modified: 2023-06-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa dostať k pôde a čo znamená jej sceľovanie? 03 - Modified: 2021-04-06 17:57:04 - Feat.: - Title: Prečo sa sceľujú pozemky v niektorých lokalitách Slovenska 04 - Modified: 2021-02-23 16:07:05 - Feat.: - Title: Scelenie pôdy rieši prekážky vlastníctva 05 - Modified: 2020-09-04 13:22:36 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy v 130 lokalitách stále čakajú. Ministerstvo pôdohospodárstva sľubuje štart do pár dní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 09:30