StoryEditor

Trápia vás hlučné zábavy vo vedľajšom byte? Ako môžete zakročiť

05.05.2021, 17:35
Neviete si rady s vlastníkom, ktorý si robí nároky na časť vášho pozemku. Alebo vás trápia hlučné návštevy vo vašom paneláku? Konflikt by ste mali riešiť už v jeho zárodku, radia experti.

Odpovedá Milan Ficek, advokát
1. Posudzovanie sporu
Aké pravidlá by mali dodržiavať majitelia nehnuteľností? V prípade, že vznikne spor, ako sa posudzuje vzniknutý konflikt?
Vlastník veci, v tomto prípade pozemku alebo nehnuteľnosti, sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. To, či ide o prekročenie miery primeranej pomerom, sa neskúma zo subjektívneho hľadiska. V konkrétnych prípadoch sa musia tieto predpoklady posúdiť z odborných hľadísk, teda aj pomocou znalca.

2. Ohrozenie pri rekonštrukcii
Majiteľ nehnuteľnosti sa rozhodol pre rozsiahlu rekonštrukciu budovy spojenú s nadstavbou. Čo musí splniť, aby nevznikli škody na majetku iným zainteresovaným, teda susedom? Kto všetko môže byť ohrozený v prípade nesplnenia týchto kritérií?
Ohrozeným susedom môže byť fyzická osoba i právnická osoba. Môže to byť aj nájomca alebo osoba oprávnená z vecného bremena, pričom nemusí ísť len o bezprostredného suseda.
Pri úpravách pozemku alebo úpravách stavby musí vlastník urobiť dostatočné opatrenia na upevnenie stavby alebo pozemku tak, aby neohrozil susedovu stavbu alebo pozemok. Posúdenie otázky, či došlo alebo nedošlo k ohrozeniu susedovej stavby alebo pozemku patrí znalcovi.

3. Dymová clona
O poschodie vyššie býva tuhý fajčiar a často má aj hlučné návštevy. Je možné túto jeho činnosť aspoň obmedziť? Čo všetko vlastne spadá pod kategóriu obťažovania?
Vlastník nesmie obťažovať svojich susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením, vibráciami. Aj v týchto prípadoch treba predovšetkým skúmať, či takéto imisie prekračujú mieru primeranú miestnym pomerom.

4. Pes na pozemku
Vďaka susedovi mám na pozemku pravidelné návštevy psa. Ten sa prehrabe pod plotom a ničí mi malé kríky. Ako mám postupovať pri riešení tejto situácie? Už je neúnosná.
Sused musí zabrániť, aby domáce zvieratá chované vlastníkom vnikali na pozemky susedov. Vlastník zvierat sa nemôže brániť tým, že urobil dostatočné opatrenia, ak sa ukáže, že boli nedostatočné.

5. Divoký krík
Kúpil som dom a za plotom rastie veľký krík bazy čiernej. Jej korene prerastajú aj na môj pozemok a ničia mi murovaný plot, tak som ich vyničil. Krík začal chradnúť a suseda ma obviňuje z toho, že som ho zničil, a žiada náhradu. Konal som v práve?
Vlastník susediaceho pozemku môže o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-01 10:35:17 - Feat.: - Title: Litva uzavrela ďalšie dva hraničné priechody s Bieloruskom, chce tlmiť pašovanie 02 - Modified: 2024-02-15 16:21:35 - Feat.: - Title: Zápach v zásuvke či šatníku? Vyrobte si domáce prírodne osviežovače a zbavíte sa ho okamžite 03 - Modified: 2024-01-14 10:30:00 - Feat.: - Title: Rozmýšľal si niekedy, či vo vesmíre cítiť nejaké pachy? Veru áno, a nejde o žiadne lahodné vône, opisujú astronauti 04 - Modified: 2024-01-03 17:30:01 - Feat.: - Title: Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, zachytili už desiatky prevádzačov 05 - Modified: 2024-01-03 15:57:51 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Kontroly na hraniciach nebudeme predlžovať, situácia je pokojná
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:24