StoryEditor

Hedgeové fondy sa pomaly sťahujú z Londýna do Švajčiarska

24.11.2008, 23:00

Oblasť hedgeových fondov vo Švajčiarsku je naladená na rast v najbližších rokoch, pretože finančná kríza ich núti sústrediť sa na pôsobenie vo finančných centrách, ktoré majú nízke náklady. V tejto situácii sa Ženeva snaží prilákať manažérov fondov, ktoré pôsobia v Londýne.
Nižšie náklady na prevádzku a lepšie miery zdanenia v niektorých kantónoch v porovnaní so sadzbami v Londýne, predĺženie daňových prázdnin pre hedgeové fondy a vysoká životná úroveň, sú príťažlivými stránkami, ktoré ponúka Švajčiarsko manažérom pracujúcim v Londýne.
Pretože úverová kríza a nezvyčajná volatilita trhu znižujú príjmy hedgeových fondov, švajčiarska vláda je presvedčená, že manažéri, ktorí stoja, narážajú na problémy predčasných výstupov z fondov a celkovým odlevom kapitálu, hľadajú výhodnejšie finančné centrá z hľadiska prežitia.
"Londýn ešte nedominuje, ale pozorujeme určitý pokrok, napríklad pri registrácii nových fondov v Ženeve. Fondy sa tu buď presťahujú, alebo sa budú otvárať nové. Zárukou je úsilie švajčiarskej vlády zlepšenie podmienok pre tento druh podnikania a zhoršenie podmienok vo Veľkej Británii, vysvetlil Mark Lewins z právnickej firmy Walkers Global.
Minulý mesiac švajčiarsky regulátor schválil niekoľko opatrení, ktoré sú zamerané na zjednodušenie zdaňovania hedgeových fondov. Hodnota aktív klesá, a preto fondy strácajú hotovosť. Náklady sa preto stávajú vážnym problémom pre manažérov, ktorí sa vyhýbajú zavretiu vlastných fondov. Hedgeové fondy majú ročný poplatok 2 % z čistej hodnoty aktív a 20 % zo zisku, ale existujú signály, že ich znížia.
"Táto úroveň poplatkov je taká preto, lebo Londýn je veľmi drahý. Ak berieme do úvahy, že zo 100 mil. USD je 1 % presne 1 mil. USD, je to zanedbateľná suma v porovnaní s nákladmi v Londýne." Tvrdí riaditeľ hedgeového fondu DFL Financial Services Michel Legler.
Okrem iného Švajčiarsko počíta s tým, že na odchod manažérov bude mať vplyv zavedenie tohtoročnej dane pre nerezidentov vo výške 30 000 britských libier po ich sedemročnom pobyte vo Veľkej Británii.
Bez ohľadu na to v najbližších rokoch centrom európskych hedgeových fondov zostane Londýn, kde je registrovaných približne 80 percent fondov tohto typu.
V prvej etape sa švajčiarske autority zamerali na taliansky, nemecky a francúzsky hovoriacich manažérov fondov, ktorým ponúkajú lepšie životné podmienky a nižšie životné náklady.
V podstate v posledných mesiacoch sa v malom množstve z hlavného mesta Veľkej Británie premiestnilo niekoľko hedgeových fondov do mesta Lugano. Prvými lastovičkami boli fondy -- Insch Capital a DFL. Existujú aj iné pekné mestá, ktoré sú pre hedgeové fondy zaujímavé. Pred niekoľkými dňami Financial Times oznámil, že do mesta Zug sa presťahoval hedgeový fond Krom River.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:43