StoryEditor

Súboj o Gustava Klimta

24.10.2007, 00:00

V Spojených štátoch sa začína ďalší spor o vlastnícke práva k obrazu slávneho rakúskeho secesného maliara Gustava Klimta. Potomok údajnej bývalej majiteľky plátna s názvom Blooming Meadow -- Kvitnúca lúka (1904 -- 5), ktorá zomrela počas druhej svetovej vojny, totiž zažaloval súčasného majiteľa obrazu, miliardára Leonarda Laudera. 79-ročný Kanaďan Georges Jorisch však tvrdí, že Lauder získal obraz neoprávnene, pretože právo naň má on ako dedič.
Podľa Jorischa maľba patrila jeho babičke Amalii Redlichovej. O vzácny obraz, ktorého cena sa pohybuje v prepočte medzi 230 - až 470 miliónmi korún, vraj prišla po tom, čo bola v roku 1941 deportovaná nacistami z Viedne do geta v poľskom meste Lodž. Miliardár však Jorischov nárok na reštitúciu spochybňuje. Argumentuje najmä tým, že po právnej expertíze odborníci dospeli k názoru, že obraz Redlichovej nikdy nepatril. Jorischov advokát E. Randol Schoenberg však prichádza s inými dôkazmi -- starým katalógom z roku 1956 a dizertačnou prácou zo 60. rokov, v ktorých sa uvádza, že dielo pochádza z majetku viedenskej Židovky.
Amalia Redlichová získala obraz údajne v roku 1926 ako dedičstvo po svojom bratovi Viktorovi Zuckerkandlovi, ktorý sa s Klimtom priatelil. Advokát Schoenberg sa v minulom roku zapojil aj do iného sporu o vlastníctvo Klimtových diel. V ňom nakoniec muselo Rakúsko vrátiť päť vzácnych Klimtových obrazov z viedenskej národnej galérie do rúk americkej dedičky Marie Altmannovej. Jeden z týchto obrazov -- Portrét Adely Blochovej-Bauerovej nazvaný Zlatá Adela -- neskôr v aukcii kúpil brat Leonarda Laudera Ronald za rekordnú sumu 135 miliónov dolárov (v prepočte asi 3,2 miliardy korún). Leonard získal Kvitnúcu lúku do svojho vlastníctva v roku 1983.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:19