StoryEditor

Pozor na úskalia lovenia mozgov

26.09.2007, 00:00

Hľadanie nového zamestnania patrí neoddeliteľne k životu. Hľadať si prácu je pre človeka často stresom, ktorý však môžete ľahšie zvládnuť, ak máte dostatok informácií.
Na čo by ste nemali zabudnúť?
Pokiaľ to okolnosti dovoľujú, najskôr si dohodnite nové zamestnanie, a až potom dajte výpoveď. Hľadajte si zamestnanie s predstihom od termínu, kedy sa vám môže skončiť výpovedná doba, ktorú podáte po podpísaní novej zmluvy. Firmy síce väčšinou hľadajú človeka, ktorý môže nastúpiť okamžite, často však akceptujú aj neskorší možný termín nástupu. Niektorí pracovníci to riešia nedodržaním výpovednej doby -- odídu z predošlého zamestnania skôr. V tom prípade, ak je to dohodnuté v zmluve, má zamestnávateľ právo na jeden mesačný plat zamestnanca. V prípade, ak hľadáte nové zamestnanie, v profesiách kde je zvyklosťou okamžitý nástup, je vhodnejšie podať výpoveď a potom si hľadať novú prácu. Často sa to dá stihnúť aj počas zvyškovej dovolenky.
Pracovná zmluva, a jej dodatky, by mali obsahovať miesto výkonu prace, náplň práce, pracovnú dobu, mzdu a odmeny, ako aj podmienky, za akých budú vyplatené. Mali by v nej byť aj povinnosti a záväzky oboch strán. Nespoliehajte sa na ústne dohody, po krátkom čase sa môže personálne obsadenie firmy zmeniť a ústne dohody vám noví nadriadení nemusia akceptovať. Ak by boli v pracovnej zmluve ustanovenia v rozpore so Zákonníkom práce, sú neúčinné a platí, samozrejme, zákon.
Úskalia "lovenia" mozgov
Pri zmene zamestnania je potrebné si uvedomiť, že každá profesia na trhu má ustálené pracovné podmienky, do ktorých patrí aj mzda. Pri porovnateľných pracovných povinnostiach a podmienkach by mali byť porovnateľné výhody a mzda. Ak vám niekto ponúka výrazne výhodnejšie podmienky, vždy za tým hľadajte dôvod, prečo je to tak. Jedným z dôvodov môže byť dočasné riešenie určitých strategických zámerov. Vo firmách totiž nastáva situácia, že pri expandovaní je potrebné vykonať reštrukturalizáciu alebo rozbehnúť nové služby, produkty či získať nových zákazníkov. Na to potrebujú vhodné osoby, ktoré to dokážu vo firme zabezpečiť. Pri získavaní takých ľudí pomáha takzvaný lovec mozgov (headhunter), ktorý ich väčšinou hľadá u konkurencie. Nový zamestnávateľ mu však musí ponúknuť výhodnejšie podmienky, aby ho získal. Nastáva problém, že niekedy musia takého pracovníka preplatiť nad pomery a po čase zistia, že si ho nemôžu dovoliť pre jeho vysoké náklady. Firma zainvestuje, vyrieši si svoj podnikateľský zámer, napríklad získaním nových zákazníkov, a následne sa môže drahého zamestnanca zbaviť. Predísť tomu môžete, ak si do zmluvy presadíte podmienky a zníženie rizika, napríklad mimoriadne odstupné. Ním firma garantuje, že vás neprepustí po krátkom čase, ak aj áno, tak s patričným, mimoriadnym odškodnením.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:46