StoryEditor

Recesia má prvé narodeniny

02.12.2008, 23:00
Recesia sa v Spojených štátoch začala pred rokom. Dnes môže byť krajina v polovici najdlhšieho klesajúceho cyklu v povojnovej ére. Informoval o tom Národný úrad pre ekonomický výskum.

Naposledy boli USA v recesii od marca do novembra v roku 2001.

Nielen HDP
Z technického hľadiska sú Spojené štáty v recesii už niekoľko mesiacov, keďže posledné dva za sebou idúce štvrťroky zaznamenala ekonomika krajiny pokles. Podľa ekonómov sa však pád začal v decembri minulého roka, keď bolo hospodárstvo na vrchole. Úrad totiž nesleduje iba hrubý domáci produkt, ale aj ostatné ekonomické ukazovatele ako je výroba, tržby či zamestnanosť. Tento rok prišlo o prácu 1,2 milióna Američanov.

Peniaze sú problém
"Čakáme celkom drsné čísla za štvrtý štvrťrok a prvý štvrťrok budúceho roka. Ekonomika sa nespamätá, pokiaľ sa neotvorí úverový trh,“ povedal pre agentúru Bloomberg Stephen Stanley, hlavný ekonóm spoločnosti RBS Greenwich Capital. Nedôvera v peňažnom sektore totiž spôsobuje to, že banky nie sú ochotné poskytovať úvery nielen medzi sebou, ale aj voči klientom či už podnikateľom alebo obyvateľstvu. To sa odráža na nižšej spotrebe obyvateľstva, ktorá je hlavným ťahúňom americkej ekonomiky.
Minister financií Paul Johnson preto niekoľkokrát vyzýval banky, aby využili štátnu pomoc na rozšírenie poskytovania úverov.

Sadzby môžu ísť nižšie
Centrálna banka Fed sa tiež snaží uvoľniť úverové podmienky znižovaním sadzieb. Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že Fed zníži úroky o pol percentuálneho bodu na 0,5 percenta na svojom zasadnutí v polovici decembra. Išlo by o najnižšiu hodnotu od roku 1954.

"Hoci je znižovanie sadzieb schodné, v tejto chvíli je priestor na využitie bežnej úrokovej politiky na podporu ekonomiky očividne obmedzený,“ citovala agentúra ČTK šéfa centrálnej banky Bena Bernankeho.
Fed môže ekonomiku podporiť aj inými spôsobmi. Trhové úroky, ktoré sú stále vyššie ako základ centrálnej banky, možno podľa Bernankeho znižovať aj tým, že Fed bude nakupovať väčšie objemy dlhopisov s dlhšími lehotami splatnosti.

Vplyv na akcie aj ropu
Správa o hĺbke americkej recesie v kombinácii s ďalšími nepriaznivými ekonomickými informáciami vyvolali v pondelok prepad amerických akciových trhov takmer o osem percent. Bola to štvrtá najhoršia denná strata ukazovateľa Dow Jones v histórii. Včera sa na negatívnej vlne zviezol ešte japonský index Nikkei, ktorý stratil vyše šesť percent.
"Obavy investorov, že ekonomika bude na tom horšie, ako sa pôvodne očakávalo, že zníženie sadzieb nepomôže oživeniu a výber ziskov z predchádzajúceho týždňa poslali indexy nadol,“ sumarizuje portfóliový manažér Prvej penzijnej Vladimír Salkovič. Recesia prináša aj menší dopyt po palivách. Keďže USA sú najväčším spotrebiteľom palív, cena ropy reagovala poklesom pod 48 dolárov za barel.
Nový obchodný deň priniesol nerozhodnosť európskych aj amerických trhov. "Vyzerá to tak, že pondelňajšie straty sa budú korigovať aj vďaka bankovému sektoru, ktorý povzbudili Bernankeho slová,“ myslí si analytik spoločnosti Patria Finance Michal Valentík.

 

 

Recesia bude pokračovať
Proti ekonomickému poklesu už bolo prijatých množstvo opatrení od znižovania sadzieb po záchranu finančných inštitúcií, pomoc ľuďom, čo majú problém so splácaním hypoték či daňové úľavy. Na budúci mesiac sa v Snemovni reprezentantov pripraví ďalší balík stimulov vo výške 500 miliárd dolárov.

Koniec recesie ťažko odhadnúť. Analytici z banky Intesa Sanpaolo čakajú náznaky oživenia až v prvej polovici roka 2010.
"Na zastavenie recesie budú potrebné ďalšie opatrenia v menovej aj fiškálnej politike. To by malo viesť k obnoveniu dôvery a opätovnému rozbehnutiu poskytovania úverov,“ myslí si analytik VÚB banky Martin Lenko.

Prečítajte si aj:

Liek na krízu je ohrozený

Podnikatelia zrejme nebudú dostávať preplatky na daniach od štátu do tridsiatich dní. Rezort financií si myslí, že by to štátny rozpočet stálo v budúcom roku priveľa miliárd.
 
Na účtovníctve by stratil vyše troch a v hotovosti by vybral takmer o osemnásť miliárd korún menej.

 

Akvizície? Firmám došli peniaze

Tento rok počet fúzií a akvizícií zjavne nepokorí ten vlaňajší. Skôr naopak. Hodnota zrušených obchodov kvôli finančnej kríze sa najmä v poslednom štvrťroku vyšplhala na 322 miliárd dolárov (v prepočte 7,7 bilióna Sk, 255 miliárd eur), čo je najvyššia hodnota od roku 1993.

 

01 - Modified: 2003-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Operačný program pôdohospodárstvo a vidiek 02 - Modified: 2003-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Školská samospráva sa posilní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:05