StoryEditor

Viac úverov môže nahradiť jeden

22.06.2009, 00:00

Dôsledným porovnávaním úverov si môže človek pre seba vybrať to najvýhodnejšie. Úver na auto ponúkne jedna banka, vybavenie domácnosti je výhodné prefinancovať v druhej a tretia poskytne najlepšie podmienky na kreditnú kartu. Klient sa však môže dostať do situácie, keď veľa krátkodobých úverov za vysokú cenu už nemusí byť výhodné. Vtedy je čas opäť navštíviť banku.

Úspora poplatkov
Nahradenie viacerých malých úverov jedným veľkým môže ušetriť nemalé peniaze. "Splatenie viacerých úverov jedným väčším je výhodné pre klientov najmä z hľadiska získania celkovej nižšej úrokovej sadzby, sprehľadnenia platieb a úspory poplatkov za vedenie úverových účtov a za bankové prevody za jednotlivé splátky," vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Tereza Molnár Copláková.

Klient si však musí zrátať všetky náklady, ktoré bude mať s predčasným splatením úverov. "Je potrebné zvážiť všetky podmienky a na základe toho sa rozhodnúť. Z hľadiska banky to nie je administratívne náročné, je dôležité prepočítať, čo klientovi reálne takýto krok prinesie," vysvetľuje hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Jeden veľký je výhodnejší
Zvážiť túto možnosť by podľa hovorkyne VÚB banky Aleny Walterovej mal každý človek, ktorý spláca viacero úverov. "To sa týka nielen bankových úverov, ale napríklad aj hotovostných pôžičiek od nebankových subjektov či nákupu na splátky. VÚB banka ponúka na tento účel dva typy úverov. Pri oboch banka neposiela peniaze z úveru klientovi na účet, ale posiela ich priamo na účty existujúcich veriteľov," vysvetľuje Walterová. Mesačne má podľa nej o túto službu záujem asi 120 klientov.

"Klient pri konsolidácii optimalizuje svoje dlhy, má možnosť ich rozložiť na dlhšie obdobie, uvoľniť si zdroje v domácom rozpočte, ušetriť za dodatočné poplatky a voľné zdroje odkladať na sporiaci účet ako rezervu pre nasledujúce obdobie," konštatuje hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Znížiť úrok a splátku môže pomôcť najmä to, ak je klient ochotný nový úver zabezpečiť napríklad nehnuteľnosťou. "Jednoduchý príklad je, ak má klient napríklad tri bezúčelové úvery, kreditnú a splátkovú kartu, ale pritom má nehnuteľnosť, ktorú by mohol založiť. Má krátkodobé úvery s vysokými úrokmi," hovorí riaditeľ odboru riadenia pobočiek Tatra banky Jaroslav Lipták.

Ak si zoberie úver zabezpečený nehnuteľnosťou, zníži sa mu úroková sadzba, predĺži sa obdobie, zníži sa splátka a klient sa podľa neho dostane do omnoho komfortnejšej situácie, ako je teraz. "Niektorí klienti však napríklad nechcú založiť strechu nad hlavou. Len čo sa však dostane do problémov aj pri splácaní pôžičiek v splátkovej spoločnosti, môže o ňu taktiež prísť," vysvetľuje Lipták.

Ťažké výpočty
Prerátať si výhody a nevýhody takéhoto kroku však pre bežného človeka nemusí byť jednoduché. Keďže však zo strany bánk ide tiež o výhodný obchod, sú ochotné klientom pomôcť.

"Ak príde klient, ktorý je z nejakého dôvodu preúverovaný, ale na druhej strane by mu vhodnou reštrukturalizáciou jeho úverového portfólia mohli pomôcť, vieme hľadať riešenia," hovorí Lipták. Prepočítať výhodnosť vedia pracovníci priamo na pobočkách bánk. "Zároveň ho informujú, že na to, aby mohol získať takýto úver, je potrebné, aby banke predložil súhlas existujúcich veriteľov s predčasným splatením dlhov. Konsolidáciu odporúčame aj klientom, ktorí sa dostali do nepriaznivej finančnej situácie a majú problémy so splácaním," dodáva Walterová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:42