StoryEditor

Madoff dostal 150 rokov

30.06.2009, 00:00
Americký finančník Bernard Madoff, ktorý sa priznal k sprenevere 65 miliárd amerických dolárov, si včera vypočul rozsudok súdu, ktorý ho poslal za mreže na 150 rokov.

Zvyšok svojho života tak strávi vo väzení. "Urobil som hroznú chybu a nenachádzam slová na svoje ospravedlnenie,“ povedal Madoff pred súdom.

Madoff by mal tiež prísť o majetok v hodnote 170 miliárd dolárov. Celkovo bol obvinený z 11 trestných činov.

Finančník sa priznal, že jeho investičná spoločnosť Bernard L.Madoff Investment Securities fungovala na princípe pyramídovej hry a že svojich klientov roky podvádzal. Prostriedky od nových klientov používal na vyplácanie výnosov, ktoré dosahovali desať až 15 percent. Táto schéma fungovala minimálne od 80. rokov minulého storočia. Madoff sa k podvodu priznal v decembri po tom, ako po problémoch na finančných trhoch nedokázal vyplácať svojich klientov. Spoločnosť nedokázala vyplatiť klientom sedem miliárd dolárov, ktoré chceli vybrať. Úlohu v správaní investorov zohrala rastúca nedôvera voči Madoffovi a finančná kríza.
Podľa obžaloby podviedol tisíce ľudí, ale aj neziskových a charitatívnych organizácii. Prípad je označovaný aj ako podvod storočia.

Pred vypuknutím škandálu mal Bernard Madoff vynikajúcu povesť a do jeho spoločnosti vložilo peniaze mnoho bohatých a známych ľudí a organizácií. V minulosti dokonca viedol spoločnosť Nasdaq Stock Market, ktorá je organizátorom trhu cenných papierov.

Posledným podobným prípadom je kauza texaského miliardára a šéfa investičnej spoločnosti Stanford Financial Group Allena Stanforda, ktorý je obvinený zo sprenevery siedmich miliárd dolárov. Podľa generálnej prokuratúry mu hrozí až 250 rokov väzenia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:15