StoryEditor

MMF neodporúča uvoľnenie menovej politiky

29.10.2003, 23:00

Slovenskí predstavitelia by nemali pristúpiť na uvoľnenie menovej politiky. K tomuto záveru dospeli experti Medzinárodného menového fondu (MMF) pri svojej poslednej návšteve Slovenska. Podľa misie najnovšie ekonomické ukazovatele naznačujú, že pokračuje dynamický hospodársky rast, dochádza k zmenšovaniu makroekonomickej nerovnováhy, poklesu nezamestnanosti, zatiaľ čo jadrová inflácia zostáva naďalej nízka. Misia sa zamerala aj na menovú politiku.
MMF konštatuje, že 25. septembra Národná banka Slovenska (NBS) znížila o 25 bázových bodov úrokové sadzby, čo bolo spôsobené najmä veľmi chabým domácim dopytom aj napriek vcelku dobrému vývoju HDP, pričom inflácia naďalej zostáva pod kontrolou. Pracovníci misie súhlasia s názorom, že dopyt zostáva slabý, i keď táto skutočnosť je do značnej miery žiaducou reakciou na príliš vysoké tempo rastu v druhej polovici minulého roku. "Uvedené zníženie úrokových sadzieb správne reaguje na štruktúru rizík, ktorým čelí ekonomika. Existuje možnosť, že domáci dopyt ešte klesne, a tak spomalí hospodársky rast viac ako by bolo vhodné. Očakáva sa, že jadrová inflácia sa v roku 2004 zníži, a predpokladáme pokles nominálneho indexu spotrebných cien aj napriek úpravám cien sieťových odvetví a nepriamych daní. Nazdávame sa, že za týchto okolností je súčasné zameranie menovej politiky dostatočné na to, aby táto politika pôsobila proti inflačným tlakom a zabezpečila splnenie ukazovateľov inflácie stanovených slovenskými autoritami," hovoria experti MMF.
Rizikové je však nadchádzajúce obdobie. Slovensko by nemalo pristúpiť na ďalšie uvoľnenie menovej politiky, kým sa nepresvedčí, že mzdy rastú iba miernym tempom, plánované zvýšenie regulovaných cien a daní neprináša sekundárne zvýšenie inflácie a že domáci dopyt zostáva slabý. Pracovníci misie vítajú iniciatívu NBS prejsť na štvrťročné prognózovanie inflácie (na rozdiel od súčasného menového programu, v ktorom sa uvedené prognózy pripravujú dvakrát ročne). Tento krok poskytne trhu lepšie informácie o zameraní menovej politiky, bude prospešný pre diskusie v bankovej rade NBS a vytvorí základy na zlepšenie komunikácie so širšou verejnosťou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 17:44