StoryEditor

Dobre zúročené skúsenosti

23.06.2008, 00:00
Tradícia strojárstva na Slovensku nezanikla ani napriek ťažkému obdobiu v 90. rokoch. Na skúsenosti veľkých, postupne sa vytrácajúcich firiem nadviazali nové spoločnosti.

Patrí medzi ne aj firma Bost SK z Trenčína, ktorú pred 18 rokmi založil Vladimír Bielik, jej súčasný generálny riaditeľ a predseda predstavenstva. Pri vlastnom podnikaní chcel využiť skúsenosti z dlhoročného pôsobenia v strojárskom priemysle. Jeho spoločnosť sa zaoberá predajom, inštaláciou a servisom kovoobrábacích strojov, zariadení a príslušenstva britských, japonských, talianskych, českých, taiwanských a čínskych výrobcov renomovaných značiek. Od roku 2005 k nim pribudla aj vlastná výroba.

Od živnosti k akciovke
Značka Bost sa na trhu objavila v roku 1990 a stál za ňou Vladimír Bielik ako fyzická osoba - podnikateľ. Spočiatku sa zaoberal len vývojom jednoúčelových strojov a zariadení. "Pri vzniku firmy bola najväčším problémom recesia v strojárstve. Veľké podniky prestávali fungovať, malé nemali štartovací kapitál. Úverové zaťaženie súkromných podnikateľov bolo veľmi vysoké. Prekonali sme ho tým, že sme našli dodávateľa strojových technológií, ktorý nás mnohokrát podržal." Aby prežili, potrebovali si zabezpečiť zdroje na každodenné financovanie. "Riešením bola výroba automatických vstupných systémov. Podarilo sa nám nájsť ľudí, ktorí dokázali financovať zariadenia tohto druhu, čo nám dodávalo ekonomickú silu na ďalší rozvoj." Vzhľadom na rozrastajúce sa aktivity zmenila Bielikova firma v roku 1996 právnu formu na spoločnosť s ručením obmedzeným a v roku 2001 na akciovú spoločnosť Bost SK. V súčasnosti má viac ako 80 zamestnancov.

Skúsenosti na nezaplatenie
V súčasnosti tvoria firmu tri divízie - divízia strojov, zaoberajúca sa importom kovoobrábacích strojov a zariadení; divízia výroby, zabezpečujúca aj export výrobkov do západnej Európy, a divízia automatických vstupných systémov, orientovaná na lokálnu klientelu v industriálnom a súkromnom sektore.
Podľa Bielika zohrávajú pri tomto type podnikania rozhodujúcu úlohu skúsenosti: "Pôsobíme na trhu 18 rokov. Vieme odhadnúť, čo je pre našich zákazníkov najväčším prínosom." Keďže strojárska výroba je náročná na vstupný kapitál, pri podnikaní sa ani firma Bost SK neobišla bez podpory banky. "Od začiatku bola naším partnerom Slovenská sporiteľňa. Veľmi nám pomohla najmä v poslednom období pri čerpaní eurofondov. Dokázala rýchlo zareagovať na naše požiadavky. Aj vďaka vzájomnej spolupráci sme sa stali jednou z rozhodujúcich firiem trenčianskeho regiónu." Slová generálneho riaditeľa dopĺňa Pavol Chochlík, account manager Obchodného centra Slovenskej sporiteľne v Trenčíne: "Firma pána Bielika je príkladom spoločnosti, s ktorými máme bezproblémovú spoluprácu."

Dôraz na vzdelávanie
Nájsť na pracovnom trhu kvalitných pracovníkov nie je jednoduché. "V pravidelných intervaloch vytvárame nové smery v našom podnikaní, aby sme flexibilne reagovali na všetky problémy. Momentálne riešime, ako zvládnuť nedostatok kvalifikovaných pracovných síl, takže sa venujeme vzdelávaciemu projektu Bost Academy. Prostredníctvom akreditovaných rekvalifikačných kurzov školíme záujemcov zo Slovenska aj zahraničia v najmodernejších strojových technológiách," hovorí Bielik. Bost SK nezabúda ani na študentov. Prostredníctvom dcérskej spoločnosti Bost - TNU, spoločného podniku s Trenčianskou univerzitou A. Dubčeka, odštartovali v letnom semestri praktické vyučovanie. Pripravujú v ňom mladých odborníkov, ktorí zvládnu aj najmodernejšie technológie. Vďaka nemu nie je nevyhnutné, aby drahé technológie kupovali školy. Je to zároveň spôsob, ako sa dá školstvu ponúknuť veľmi silný prostriedok na transformáciu odborných vedomostí z praxe do vyučovacieho procesu. "Chceme tak naznačiť cestu aj pre ostatné firmy," dodáva Bielik.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:47