StoryEditor

Dovoz v Nemecku zlacnel nad očakávania

27.06.2003, 00:00

Nemecké dovozné ceny klesli v máji tretí mesiac za sebou vďaka rekordným hodnotám eura oproti americkému doláru. Ceny importov sa v minulom mesiaci znížili o 1,4 percenta, informoval Federálny štatistický úrad v Nemecku. Skutočný stav je ďaleko od očakávaní ekonómov, ktorí predpokladali 0,5-percentný pokles. V porovnaní s minulým rokom klesli dovozné ceny o 3,8 percenta.
Nemecké spoločnosti tak platia za dovážaný tovar menej najmä kvôli 20-percentnému posilneniu eura oproti doláru za posledný rok. Aj inflácia dosiahla minulý mesiac v najväčšej európskej ekonomike svoje 3,5-ročné minimum. "Budeme mať možnosť vidieť jasne nižšiu inflačnú mieru v Nemecku a importné ceny budú zmierňujúcim faktorom," povedal Stephan Rieke, ekonóm v ING BHF-Bank AG vo Frankfurte. Inflácia sa v druhej polovici tohto roka spomalí po tom, ako sa vytratia sezónne dosahy ako rastúci cestovný ruch a ceny dovoleniek, povedal Stephan Rieke. Bundesbank uviedla, že inflačná miera v Nemecku, ktorá v júni vystúpila na 1 percento, môže "eventuálne" dosiahnuť nulovú hranicu v horizonte budúceho roku. Na riziko deflácie upozornil aj Medzinárodný menový fond. Na výročnom zhromaždení pracovníkov výskumného ekonomického ústavu IFO v Mníchove zástupca generálneho riaditeľa fondu Eduardo Aninat povedal, že v tejto chvíli síce Nemecku bezprostredne nehrozí deflačná špirála, ale politici si musia uvedomovať, že riziko klesajúcich cien existuje. Zdôraznil tiež, že v terajšej situácii má veľký význam veľkorysá finančná politika.
Dôvodom klesajúcej inflácie sú tiež spoločnosti vrátane najväčšej televízie ProSiebenSat1 Media AG a Volkswagenu, ktoré sa neusilujú o zvýšenie cien uprostred tretieho roku stagnujúcej ekonomiky.
Klesajúca inflácia v Nemecku a ostatných krajinách používajúcich spoločnú menu euro dáva Európskej centrálnej banke (ECB) dôvod na zníženie úrokových sadzieb, ak sa v eurozóne nezlepší ekonomický rast. ECB pritom v posledných šiestich mesiacoch trikrát znížila svoju sadzbu. Žiadna z členských krajín nemala nižšiu úrokovú mieru za posledné polstoročie. Člen rady ECB Klaus Liebscher pred časom predpovedal infláciu jasne pod 2-percentnou úrovňou, ktorú uvádza ECB ako najvyššiu možnú mieru na rok 2004 a 2005.
Exportné ceny klesli v máji v porovnaní s aprílom o 0,4 percenta a o 0,1 percenta medziročne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:03