StoryEditor

Noblesná romantika uprostred Prešova

11.08.2008, 00:00

Výhodou štvorhviezdičkového hotela Carpe Diem v Prešove je jeho exkluzívna poloha -- leží priamo na ... námestí tretieho najväčšieho mesta na Slovensku. Historické centrum s pamiatkami, obchodmi a reštauráciami tak majú hoteloví návštevníci na "skok".

História na dosah
Prvá písomná zbierka o Prešove pochádza z roku 1247. Kráľovské výsady získalo mesto od kráľa Ondreja III. o vyše polstoročia nato -- v roku 1299. Mesto ležiace na brehoch dvoch riek sa môže pochváliť jedným z najväčších chrámov na Slovensku -- Dómom sv. Mikuláša zo 14. storočia, ktorý možno obdivovať aj z okien reštaurácie Superior. K ďalším prešovským dominantám patrí Ortodoxná synagóga z roku 1898, ktorá aj dnes slúži ako modlitebňa. V Prešove ako administratívnom centre gréckokatolíckych a pravoslávnych veriacich na Slovensku nájdete Gréckokatolícku katedrálu sv. Jána Krstiteľa, Gréckokatolícky biskupský palác a Pravoslávny katedrálny chrám sv. kniežaťa Alexandra Nevského. Pýchou Prešova je Kalvária, ktorá sa nachádza na kopci týčiacom sa nad mestom.

Svetový unikát na Dubníku
Mesto s takmer 93-tisíc obyvateľmi však nemá iba pamiatky konfesionálneho charakteru. Ak patríte k milovníkom secesie, nemali by ste si nechať ujsť prehliadku Bosákovho domu -- voľakedajšej banky. Jedinou dochovanou svetskou stavbou zo stredoveku je Caraffova väznica. Z "menej vzdialenej minulosti" je národná kultúrna pamiatka Solivar s jedinečnými technickými zariadeniami. Pokiaľ vás zaujíma astrológia, odporúčame návštevu prešovskej hvezdárne a planetária. Z okolia Prešova je unikátom svetového charakteru najstaršie a najväčšie ložiško opálu na svete -- Dubník.
Prešovčania chcú v budúcnosti prilákať turistov aj najväčšou sochou Krista na svete, ktorá by mala vyrásť do konca roka 2010 na pahorku neďaleko Kalvárie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:26