StoryEditor

Čo krajina, to iné predpisy

18.06.2008, 00:00

Okrem notoricky známych rozdielov v dopravných predpisoch, ako je napríklad jazda na opačnej strane vozovky na Britských ostrovoch, existujú v cudzine viaceré, pre bežných ľudí neznáme odlišnosti v legislatíve. Neznalosť zákona však neospravedlňuje. Jeho porušenie nám pritom môže upraviť náš dovolenkový rozpočet tak, že si nakoniec nedovolíme nič. Je preto dobré si pred cestou aspoň zbežne prejsť rozdiely, ktoré by sme mohli inak prehliadnuť.

Medzinárodný vodičák vám to uľahčí
Prvú vec, ktorú vodičom odporúča naše ministerstvo zahraničných vecí, je zaobstarať si medzinárodný vodičský preukaz. Svojím domácim vodičákom by ste na seba zbytočne upozorňovali. Ďalšou nevyhnutnosťou vo viacerých krajinách je tzv. zelená karta, ktorá slúži ako potvrdenie poistenia automobilu pre prípad, že spôsobíte škodu inému vodičovi alebo na cudzom majetku. Zelená karta potvrdzuje, že ak spôsobíte škodu v zahraničí, zaplatí ju za vás tamojšia kancelária poisťovateľov a následne sa vyrovná so slovenskou poisťovňou. Vo väčšine krajín Európy však zelenú kartu nepotrebujete, hoci je odporúčané mať ju so sebou. Celkom iste si ju však vezmite, ak cestujete cez Srbsko, Čiernu Horu, Macendónsko, Bosnu a Hercegovinu či Albánsko. Spomedzi krajín Európy ju vyžaduje ešte Bielorusko a Moldavsko. Donedávna zaujímala aj rumunských a bulharských colníkov, dnes už však týchto krajinách povinná nie je.

Pozor na rýchlosti
V mnohých krajinách platia iné povolené rýchlosti ako u nás, ich hodnoty bývajú vyznačené na hraniciach. Najvyššiu rýchlosť môžete dosiahnuť na diaľnici v Nemecku. Pokiaľ tam značka neupravuje inak, môžete svoje auto prevetrať na plné obrátky. Neexistuje tam totiž rýchlostné obmedzenie, len odporúčanie. Na určitých úsekoch či za určitého počasia však Nemci zvyknú túto rýchlosť obmedziť. Táto skutočnosť býva označená na bežnej dopravnej značke, ako aj na elektrických paneloch nad cestou.

Naopak, najpomalšie pôjdete na diaľnici v Nórsku. Maximálna rýchlosť na autostráde tam je len 90 kilometrov za hodinu. Nasleduje ho Dánsko so 110 kilometrami za hodinu a Británia so 112. Tam sa totiž rýchlosti uvádzajú v míľach, na čo určite netreba zabudnúť. Vo väčšine krajín však môžete jazdiť ešte o desať kilometrov za hodinu rýchlejšie, prípadne rovnako ako u nás.

Alkohol za volant nepatrí
Šoférovať opitým ľuďom je zakázané vo všetkých krajinách, hladina zvyškového alkoholu v krvi, ktorú nesmiete prekročiť, je však rôzna. V krajinách ako je Taliansko či Španielsko si pokojne môžete dať pohár vína a sadnúť si za volant. Ak vám policajti v Španielsku nenamerajú viac ako pol promile, respektíve až 0,8 promile v Taliansku, nepovažujú vás za vodiča pod vplyvom alkoholu. Vo väčšine ostatných krajín je však zakázaný akýkoľvek alkohol. Povolené bývajú len množstvá, ktoré sa dajú dosiahnuť napríklad kvapkami proti kašľu - 0,02 až 0,05 promile. No a potom sú krajiny ako je napríklad Slovensko, ktoré nedovoľujú alkohol u vodiča vôbec.

Za porušenie predpisov vám vo všetkých krajinách hrozia pokuty, výhovorky, že nemáte hotovosť, vám veľmi nepomôžu. Jednak bývajú dopravní policajti vybavení čítačkami platobných kariet, a v niektorých krajinách vám dokonca môžu zobrať napríklad autorádio. Môžu tak urobiť napríklad v susednom Maďarsku či v prímorskom Slovinsku.

Cestovný pas môžete nechať doma
Do väčšiny krajín Európy už nepotrebujete pas, na cestu vám postačí občiansky preukaz. Netýka sa to len krajín únie, ale napríklad aj Švajčiarska, Lichtenštajnska, Chorvátska či Nórska. Cestovať s pasom teda musíte len do ostatných krajín bývalej Juhoslávie a do krajín na východ od Slovenska, napríklad na Ukrajinu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:05