StoryEditor

Z Račianskeho mýta cez Bratislavskú lýru do Prahy

12.09.2008, 00:00

Chalanisko v nápadnom oblečení s gitarou a obrovskou chuťou spievať. Zatiaľ iba piesne svojich obľúbencov - Beatles a Rolling Stones. Asi tak nejako mohol pred niekoľkými desaťročiami vyzerať Miro Žbirka, označovaný dnes za legendu slovenskej populárnej hudby.


Pomyselným začiatkom úspešnej hudobnej kariéry Mira Žbirku bolo bratislavské Račianske mýto. Práve tu sa "-násťročný“ Meky stretával s partiou chalanov, ktorí snívali o divokom živote rockerov. Ale najmä hrali a spievali. "Gitara kolovala z ruky do ruky, každý spieval svojich obľúbených interpretov,“ spomína Miro Žbirka. Práve tu došlo k prvému zlomovému momentu v jeho živote. Jedného dňa, keď si Meky vyhrával a spieval iba sám pre seba, prišiel k nemu neznámy chlapík a zavolal ho na konkurz do vtedajšieho klubu Revolučného odborového hnutia pri Bratislavských energetických závodoch. Skupina Modus hľadala speváka. "Malého Mekyho“, ktorého amatérskym nahrávkam sa bratia doma smiali, do Modusu prijali.
Cesta za vlastnými piesňami však bola, ako to už býva zvykom, kľukatá. Modus hral v tom čase coververzie populárnych hitov zo 60. rokov minulého storočia. Po pár rokoch z neho Žbirka odišiel, aby sa doň vrátil v roku 1976. K Jankovi Lehotskému a jeho objavu Marike Gombitovej. A prišli úspechy - v roku 1977 vyhrala skupina s piesňou Úsmev Bratislavskú lýru. Modus koncertoval, nahrával, bodoval u publika i kritiky.
A uprostred toho prišiel ďalší zlom - Meky ako člen Modusu vydal v roku 1980 prvý sólový album Doktor sen s hitmi ako napríklad V slepých uličkách či Balada o poľných vtákoch. O rok nato musel zo skupiny spolu s Lacom Lučeničom a Dušanom Hájekom odísť. A vznikol Limit, ktorý de facto odštartoval Mekyho sólovú kariéru. Druhý album - Sezónne lásky - znamenal, že notorickému víťazovi Zlatého slávika Karlovi Gottovi padla z hlavy koruna - pomyselné žezlo mu v roku 1982 zobral Miro Žbirka. Po albume Roky a dni s dnes už notoricky známymi hitmi Nechodí či Motýľ Admirál sa Žbirka predstavil nielen ako autor hudby, ale aj textár na albume Nemoderný chalan.
Odvtedy vydal mnoho albumov, získal mnoho cien. Neznamená to však, že už všetko povedal. Výberovkou The Best of Miro, ktorá vyšla pred mesiacom, sa vracia na hudobný trh do nemecky hovoriacich krajín. A odtiaľ by rád ďalej - do Veľkej Británie a za veľkú mláku. Zdá sa, že Miro Žbirka ani po vyše tridsiatich rokoch neplánuje odísť. Staronová pieseň Vieš byť zlá (Modus, 1979), ktorá práve v týchto dňoch začína rotovať v slovenských rádiách, má pripomenúť tridsať rokov od vydania prvého albumu Modusu. Na budúci rok by sa však mal Žbirka predstaviť s kompletne novým albumom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:04