StoryEditor

Pre vedca je Bohom poznanie

26.09.2008, 00:00

Ako vnímate vzťah medzi vedou a náboženstvom?
Sú to dva rozdielne svety, ktoré sa nestretávajú. Každý nový objav vedy môže Boha len posunúť vo vnímaní ľudí niekam inam. Vždy si budeme môcť povedať, že Boh je ešte zložitejší a ešte prefíkanejší a sofistikovanejší, ako sme si predtým mysleli.

Objavy vo fyzike za posledných 100 rokov výrazne zmenili spôsob, ako veda chápe fungovanie sveta. Ide často o veci, ktoré sú v rozpore s našou skúsenosťou, napríklad existencia iných dimenzií či dilatácia času. Môže zložitosť súčasnej modernej fyziky nabádať na vieru?
Mnoho vedcov sú veriaci ľudia, no väčšina prírodných vedcov sú podľa mňa ateisti. Pre ľudí zvonku to síce môže vyzerať tak, že ak pre nás pochopenie sveta začne byť príliš zložité, že sa začneme utiekať k Bohu, ale nie je to tak. Komplikovanosť modernej fyziky nebude nútiť vedcov, aby hľadali odpovede v náboženstve. Veda fascinuje ľudí, ktorí chcú poznať, nie veriť. To je ten hlavný rozdiel medzi vedou a náboženstvom.

Moderná veda sa však zdá rovnako mimo našich bežných skúseností ako Boh, zvonka na prvý pohľad môže pripomínať náboženstvo.
Vie sa napríklad, že fotón sa niekedy správa ako vlna a niekedy ako častica. To je na prvý pohľad mimo bežného pochopenia sveta. Ale ide tu len o model, zjednodušenie skutočnosti, ktorá je natoľko zložitá, že tento model potrebujeme na opísanie správania sa javu nazývaného fotón. No pre vedca je tým "Bohom" poznanie, nie model. Vedecký prístup predpokladá, že ak nájdeme lepší model, starý bez milosti zavrhneme. Naopak viera nie je takto racionálna. Ak nejaký Boh existuje, potom je len jeden a je večný.

Čo ľudia odpradávna nazývali Bohom, bola v podstate ich nevedomosť. Kým sa neobjavila elektrina, bol za blesky zodpovedný Boh a podobne. Náboženstvo však odvtedy muselo v mnohých oblastiach pred vedou ustúpiť. Môže pokrok vedy v konečnom dôsledku úplne eliminovať náboženstvo?
Nie, ak sa chce niekto na veci pozerať z náboženského hľadiska, fyzika na tom nič nezmení. Náboženstvo je aj o tom, že človek nepotrebuje fyzikálne vzdelanie, aby si utvoril uspokojivý obraz o fungovaní sveta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:44