StoryEditor

Chrám pre speváčikov

26.10.2007, 00:00
Autor:
redred

Keď zazvonil telefón, moje prípravy na koncert vrcholili. Dvihla som ho len tak úchytkom a chvíľku trvalo, kým som sa zorientovala. Čím žijete v týchto dňoch...? -- pýtal sa ženský hlas, za ktorým sa skrývala zvedavá novinárka.
Keď napíšem, že oslavujem 25. narodeniny, bude to taká malá mystifikácia. Toto jubileum práve slávi Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý som v roku 1982 založila a odvtedy ho zveľaďujem, venujem sa mu zo všetkých síl, vyhľadávam talenty, manažujem, prežívam nadšenie, radosti aj strasti..
Teleso funguje ako súčasť Súkromnej umeleckej školy. Narodeninový koncert sme sa rozhodli uskutočniť v Dóme sv. Martina. Chrám je pre chlapčenský zbor ten najvhodnejší, akusticky, ale najmä duchovne unikátny priestor. Renesančná a baroková sakrálna hudba tam znie autenticky a prináša tie úžasné zimomriavky, ktoré vám od krásy a hlbokého zážitku behajú po celom tele. Naša ambícia bola takúto atmosféru vytvoriť pre poslucháčov koncertu a pokúsiť sa svojou interpretáciou vzbudiť to, čomu sa nadnesene hovorí nezabudnuteľný zážitok. Náš takmer 80-členný kolektív si na pomoc pozval orchester Solamente naturali, sólistu SND Jozefa Kundláka, herca SND Štefana Bučka. Spoliehali sme sa však aj na našich výborných sólistov -- Ondreja Bajana, Jakuba Kokavca, no predovšetkým na hlasovú pedagogičku a skvelú mezzosopranistku Darinu Tóthovú a klaviristku Danu Hajóssy. Pre mňa ako dirigentku bolo zadosťučinením, že sa za dirigentským pultom so mnou striedala moja asistentka Gabika Bernáthová a môj syn Gabriel. Dóm sv. Martina praskal vo švíkoch. Ešte pár minút... čo všetko mi prebehlo za tú chvíľku mysľou. Rok 2007 prežívame v znamení jubilea. Vo februári koncerty v úžasnej Carnegie Hall v New Yorku. Krátko za tým Viedeň a nesmierne náročná 8. symfónia Gustava Mahlera, ktorú sme študovali niekoľko mesiacov. V lete fantastické Francúzsko a koncerty v preplnených chrámoch. A teraz doma pre našich najbližších, pre našich priateľov a fanúšikov, ktorým chceme odovzdať to najkrajšie.
Pýtate sa, ako to dopadlo? Koncert bol a ja som plná hudby, radosti a šťastia. Gratulácie, ktoré som si za mojich speváčikov vypočula, neboli formálne. Celý dom mi vonia kvetmi. Naše nové DVD sme pokrstili cukrom. Tieto dni sú teda pretkané radosťou a šťastím. O krátky čas však budeme riešiť problém, či súkromné školy sú pre slovenské školstvo a kultúru zaujímavé. Zo všetkých síl dúfam, že kompetentní si prišli pre odpoveď aj na náš koncert.

Magdaléna Rovňáková
zakladateľka Bratislavského chlapčenského zboru a dirigentka

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:51