StoryEditor

Beowulf nie je viac legendou

25.11.2007, 23:00
Odtrhnutá ruka, hnisajúca blana na uchu, slizké telo a minimum kože. Roztomilá beštia? Ani náhodou! Grendel "ľudí" žuje a trhá polovicu. Zdá sa vám to hororové?

Omyl, ide predsa o nový animovaný film. Mnohí nadšenci a milovníci "pravých" hereckých výkonov sa však búria - vo filme vraj žiadna Angelina Jolie nehrá! Ba čo viac... v Amerike naň pustia aj trinásťročné deti.
Animovaná legenda
Režisér Robert Zemeckis (Smrť jej pristane, Forrest Gump a animovaný Polárny Expres) si na spracovanie dánskej legendy o bojovníkovi Beowulfovi vyhradil iba "skromných" 150 miliónov dolárov. Do kín chcel ľudí pritiahnuť najmä cez herecké obsadenie. No veď uznajme: Angelina Jolie, Anthony Hopkins aj John Malkovich sú už vopred zárukou, že sa film bude dať pozerať. Iba ak... iba ak by si režisér Zemeckis opäť raz povedal, že je priekopníkom animovanej tvorby. No a kto chce animák, nech ho má.
Beowulf je legendou o bojovníkovi, ktorý Dánske kráľovstvo postupne zbaví všetkého zla. Preto podobne ako ostatné mýtické a legendárne bytosti, aj Beowulf (Ray Winstone) je obdarovaný silou a (digitálnym) šarmom. Aby to však vôbec nemal ľahké, okrem príšer a démonov sa mu do cesty postaví aj láska, chamtivosť a mamon. Poďme však po poriadku. Kráľ Hrothgar (Anthony Hopkins) oslavuje postavenie novej haly Heorot. Pijú medovinu a zabávajú sa. Vyrušia tak démona Grendela, ktorý do haly vtrhne a "nechtiac" vyzabíja polovicu mužov. Na scénu však prichádza On.
Digitálne zvodná
Beowulf sa rozhodne démona zabiť. Nie však zadarmo - aj napriek tomu, že sme v rozprávke! Kráľ Hrothgar mu okrem zlata a slávy ponúkne aj korunu. Ako bonus získava aj kráľovnú Wealthow (Robin Wright Penn). Po klasickom privítaní sa Beowulf s družinou rozhodnú prespať práve v hale Heorot. Aby boj Grendela a Beowulfa nevyzeral až tak "lacno", rozhodne sa s ním bojovať nahý. Démon bojovníkov odhadzuje ako bábiky, kde-tu odtrhne hlavu či ruku. Neohrozený Beowulf mu to všetko spočíta. Ak ste boli aspoň chvíľu zvedaví, ako vyzerá animované "prirodzenie" hrdinu, vedzte, že sa nedočkáte. V tých správnych okamihoch vo výhľade stojí meč, mŕtvola, dym či trám.
Jedna mŕtvola Beowulfovmu egu nestačí. Rozhodne sa ísť do jaskyne za Grendelovou matkou (Angelina Jolie), prekvapiť ju a zabiť. Namiesto toho neodolá zvodnej kráse nahej digi-Angeliny a splodí s ňou dieťa. V zvyšných minútach tohto "animáku" Beowulf niekoľko rokov pokojne vládne kráľovstvu, až kým pri záchrane života kráľovnej a milenky nepríde o život (hrdinsky a dobrovoľne).
Režisér Zemeckis sa na film vrhol cez to najlepšie, čo svet animácií ponúka. CGI (Computer-generated Imagery) sú novodobé techniky animácie, ktoré snímajú živých hercov v skutočnej akcii, a potom ich prostredníctvom simulačných techník menia na postavy animované. Vývojový tím sa snaží hranice animácie posúvať až na takmer uveriteľnú hranicu. CGI animácie sa využívajú pri tvorbe počítačových hier, 3-D animácií alebo výrobe simulácií. Filmu sa darí aj po premiérovom týždni. Dodnes zarobil už vyše 63 miliónov dolárov. O Beowulfovi sa hovorí aj v súvislosti s odovzdávaním Oscarov za najlepší "animák". O toto prestížne ocenenie bude bojovať zároveň s Ratatouille - dobrú chuť!, Divoké vlny či Shrek Tretí.
Hoci je animovanej krvi na plátne dostatok, film vo svojej neuveriteľnej dĺžke pôsobí nudne a nezaujímavo. Dej je zbytočne roztiahnutý, neskutočne sa dramatizuje to, čo sa už zdramatizovať nedá. Aj animovaní "herci" podávajú slabší výkon. Tento film nezachránia ani mená, ani legenda. Dokonca ani tvrdenie, že práve takéto filmy budú o pár rokov kraľovať kinám. Vďaka Bohu za filmové kluby!

Zisky animovaných filmov (v mil. USD)
Beowulf 63
Divoké vlny 138
Ratatouille 602
Shrek Tretí 794
Zdroj: boxofficemojo.com

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 00:35