StoryEditor

Benzín sa opäť prudko zdražuje

27.05.2009, 00:00
Slovenskí motoristi budú musieť oddnes siahnuť hlbšie do peňaženky. Priemerná cena benzínu by sa mala oddnes zvýšiť o 2,5 centa za liter. Dôvodom je najmä rastúca cena palív na medzinárodných trhoch.

Prudké zdražovanie
Podľa informácií Tomáša Novotného zo servera natankuj.sme.sk by mala priemerná cena 95-oktánového benzínu oddnes vzrásť na 1,11 eura za liter. Za takúto cenu slovenskí motoristi tankovali benzín naposledy v polovici novembra minulého roka. Benzín sa zdražuje už druhýkrát v tomto mesiaci. Celkovo sa jeho cena v máji zvýšila približne o päť centov za liter. "Dôvodom na tento rast cien je pokračovanie zdražovania benzínov na burze v Rotterdame, kde sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zdvihli ceny znovu o viac ako desať percent,“ vysvetľuje Novotný.

Cena nafty sa nemení a ostáva na 1,07 eura za liter.

Na rotterdamskej burze sa ceny nafty zvýšili iba mierne. "To má za následok udržanie aktuálnych cien napriek tomu, že ešte minulý týždeň to vyzeralo na nepatrné zlacnenie nafty na Slovensku,“ hovorí Novotný.

Podľa servera tankovanie.sk sa rast prejavil v posledných dňoch už vo viacerých krajinách. "Príkladom môže byť susedné Česko, kde sa ceny benzínov zvýšili za posledných desať dní až o vyše jednu českú korunu za liter,“ píše server.

Cena ropy rastie
Palivá tak reagujú na rast ceny ropy, ktorá sa už niekoľko dní drží v okolí 60 dolárov za barel, pričom ešte začiatkom mesiaca sa barel predával za 53 dolárov. V priebehu minulého týždňa sa dokonca dostala na polročné maximum k hranici 62 dolárov za barel.

Čierne zlato podporuje najmä oslabujúca sa americká mena a optimizmus na akciových trhoch. Ropa reaguje nárastom na správy, ktoré hovoria o skorom konci ekonomickej recesie, čo by mohlo znamenať opätovné naštartovanie dopytu po rope a ropných produktoch. "Rastový trend navyše podporuje aj začiatok motoristickej sezóny, ako aj blížiace sa obdobie hurikánov v Spojených štátoch,“ konštatuje sa na portáli tankovanie.sk. Ceny však stále výrazne zaostávajú za rekordom z polovice minulého roka, keď stál barel ropy viac ako 147 dolárov.

01 - Modified: 2003-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nedostatky v priznaniach
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:06