StoryEditor

Malé podniky idú na odbyt

28.10.2002, 23:00
Autor:
Ján ZachJán Zach

Analytici na európskych kapitálových trhoch očakávajú úspešný záver roka. Ak sa pozrieme na tento trh bližšie, zistíme, že je na ňom dosť zaujímavých akcií menších firiem. V čase obdobia boomu technologických firiem sa prakticky zabudlo na akcie s malou trhovou kapitalizáciou. Veľkí investori si ich prakticky nevšímajú. Trhová kapitalizácia je suma, ktorá je násobkom ceny akcie a celkového počtu vydaných kusov akcií. Akcie firiem s malou trhovou kapitalizáciou sú zaujímavé preto, lebo cenné papiere veľkých firiem v súčasnosti neumožňujú väčšie zisky, a preto investori vyhľadávajú podhodnotené cenné papiere. Na súčasnom trhu nie je problém ich nájsť.
V minulom roku bol kapitálový výnos z investícií do akcií malých a stredných podnikov s kapitalizáciou menší ako 3 mld. eur a o 10 % vyšší ako investície do akcií veľkých európskych podnikov. Index popredných európskych spoločností DJ Stoxx sa znížil od začiatku roka a index spoločností s nie veľkou trhovou kapitalizáciou DJ Stoxx Small-Cap sa zvýšil takmer o 3 %.
Podľa údajov analytickej skupiny JCF Group, pre investorov je pri malých spoločnostiach zaujímavá finančná stabilita, dobrý stav účtovníctva, ktorý je dôležitý najmä v situácii permanentných účtovných škandálov. Zaujímavá je aj nízka cena akcií.
Preto nie je zvláštne, že existuje rozdiel medzi obchodovaním s akciami malých a veľkých firiem. Záujem investorov prinútil analytikov, aby sa sústredili na akcie malých podnikov a začali ich hlbšie analyzovať. Od roku 1998 analytici začali venovať pozornosť spoločnostiam, ktoré fungujú na paneurópskom trhu a nevenovali pozornosť spoločnostiam, ktoré fungujú vo vlastnej krajine.
Bez ohľadu na výkyvy v cenách akcií, ktoré sa prejavujú v meniacich sa hodnotách indexov, odborníci predpokladajú rast cien malých podnikov. Keby sa obnovila dôvera v akcie amerických firiem, investori by sa pravdepodobne znovu zamerali na akcie veľkých firiem, najmä ak by sa ozdravil sektor telekomunikácií a vysokých technológií. Avšak perspektívy ekonomického rastu v Európe sú neurčité. To je pozitívnym faktorom pre akcie malých firiem.
Začiatok boomu na trhu akcií neveľkých podnikov je totožný s pádom technologických akcií pred dvoma rokmi. Podľa hodnotenia JCF Group, od marca 1999 príjem z investícií malých a stredných podnikov prevýšil príjem z investícií do akcií veľkých podnikov o 60 %.
Samozrejme, v tomto sektore trhu existujú určité riziká. Predovšetkým je to nízka likvidita, teda menej príležitostí, ako akciu rýchlo vymeniť z peniaze a naopak. Vďaka tomu sa predpokladajú veľmi veľké výkyvy v cenách týchto akcií. Preto sú investori opatrní. Napríklad J. P. Morgan Fleming Small Cap Fund vkladá len 10 % do akcií 1 500 popredných európskych spoločností s nie veľkou kapitalizáciou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:16