StoryEditor

Novela mení zdanenie kultúrnych služieb

07.12.2010, 23:00

Zvýšenie sadzby DPH sa dotkne všetkých daňovníkov. Zmeny však pocítia aj podnikatelia -- platitelia DPH. Podľa Jany Škvarkovej z KPMG im novela prinesie inú fakturáciu a odvod DPH. "Bude mať vplyv aj na cash flow. Pri daňovej kontrole sa mení ustanovenie týkajúce sa vrátenia nadmerného odpočtu po daňovej kontrole, keď správca dane vyčísli inú výšku nadmerného odpočtu, ako mal platiteľ uvedenú v daňovom priznaní. Ostatné zmeny sa dotknú platiteľov podnikajúcich v príslušnom odvetví a zmeny odpočtu pri nákupe nehnuteľnosti zas hlavne fyzických osôb podnikateľov, ktorí v nehnuteľnosti, v ktorej majú prevádzku, napríklad aj bývajú." Novela preberá tri smernice Rady Európskej únie. Tie určujú daňové pravidlá pre miesto poskytnutia a zdanenia kultúrnych, umeleckých, športových a podobných služieb. Špecifikujú tiež minimálne podmienky na zamedzenie daňovým únikom pri dovoze tovaru a spresňujú niektoré ustanovenia smernice o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty napríklad pri dovoze a mieste zdanenia dodávok plynu, dodávky a dovoz tepla alebo chladu. Podľa ministra financií Ivana Mikloša mnohé z týchto zmien majú len technický charakter. "Nejde o také rozsiahle zmeny, aké boli zapracované do slovenskej DPH legislatívy k 1. januáru 2010, avšak zmeny, ktoré novela prináša, sú v mnohých ohľadoch pre podnikateľské subjekty významné," hovorí Milan Šaran zo spoločnosti Mazars.

Umelecké služby
Náš čitateľ poukázal na to, že pri zdanení poskytnutých kultúrnych, umeleckých, športových služieb je v ešte platnom znení zákona o DPH veľa nejasností. "Teraz pri zdanení umeleckých služieb rozhoduje, kde boli tieto skutočne fyzicky poskytnuté." Od januára sa miesto dodania pri poskytnutí kultúrnych, umeleckých, športových služieb voči zdaniteľnej osobe určí podľa základného pravidla -- to je podľa odberateľa služby, teda tam, kde má odberateľ svoje sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň. "V praxi to znamená, že pri umeleckých službách už nebude určujúce, kde boli tieto služby skutočne fyzicky poskytnuté, pretože miesto dodania sa stanoví podľa odberateľa týchto služieb," vysvetľuje Ivana Bošková zo spoločnosti Mazars.
Pripomína, že pri službách súvisiacich so vstupom zdaniteľnej osoby na tieto podujatia (kultúrne, umelecké, športové podujatia, vstup na výstavy a veľtrhy) je miestom dodania služby miesto, kde sa tieto podujatia konajú. "V prípade vstupného sa určí miesto dodania služieb podobne ako doteraz. Avšak všetky ostatné kultúrne, umelecké, športové a im podobné služby (iné ako vstup) sa budú posudzovať podľa základného pravidla." Bošková upozornila na to, že definícia vstupného pre účely dane z pridanej hodnoty nie je k dnešnému dňu ešte jasne vyšpecifikovaná. "V prípade nezdaniteľnej osoby sa nemení určenie miesto dodania v týchto službách -- to je, miesto dodania je vždy tam, kde sú služby fyzicky vykonané."

Čiastkové a opakované dodanie
Určenie momentu vzniku daňovej povinnosti pri opakovanom a čiastkovom dodaní tovarov a služieb sa vracia novelou k zneniu, ktoré bolo účinné pred 1. januárom 2010, čím sa odstránili problémy v praxi. "Znenie od 1. januára 2010 vylúčilo slovíčko "najneskôr", čím sa znemožnilo daňovníkom rozhodnúť sa pre skorší deň vzniku daňovej povinnosti ako je posledný deň. Novela účinná od januára stanovuje, že daňová povinnosť môže pri opakovanom a čiastkovom dodaní vzniknúť kedykoľvek počas obdobia, na ktoré sa platba za takéto plnenie vzťahuje," hovorí Ivana Bošková.

Nadmerný odpočet
Pri vrátení nadmerného odpočtu po daňovej kontrole vznikali v dôsledku nie úplne jednoznačného znenia zákona situácie, keď správca dane po kontrole zistil nižší nadmerný odpočet, ako vykázal platiteľ v daňovom priznaní. Nebolo zrejmé, či má vrátiť nadmerný odpočet vykázaný platiteľom a žiadať zistený rozdiel dodatočne od platiteľa, alebo či má vrátiť len zistený nižší nadmerný odpočet. "Novelizované znenie túto nejednoznačnosť odstraňuje. Správca dane po kontrole vráti nadmerný odpočet zistený kontrolou a ak by v prípadnom odvolacom konaní došlo k zvýšeniu nadmerného odpočtu, tento vráti do 10 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. Okrem toho novelizované znenie zavádza zánik nároku na vrátenie nadmerného odpočtu v prípade, ak platiteľ neumožní vykonať daňovú kontrolu do 6 mesiacov od jej začatia," vysvetlila Jana Škvarková z KPMG.


Príklad
Slovenský platiteľ DPH poskytne školenie na Slovensku pre zdaniteľnú osobu z Českej republiky.
do 31. 12. 2010 -- miesto dodania uvedenej služby je Slovenská republika, to je, slovenský dodávateľ vystaví faktúru so slovenskou DPH vo výške 19 %
od 1. 1. 2011 -- miesto dodania je Česká republika -- štát odberateľa služby, to je slovenský dodávateľ vystaví faktúru bez DPH a uvedie túto službu v súhrnnom výkaze.
Zdroj: Mazars

Ktoré zmeny sa najviac týkajú podnikateľských subjektov
1. Zmena sadzby DPH z 19 % na 20 %.
2. Zmena miesta dodania tzv. umeleckých služieb poskytnutých zdaniteľnej osobe.
3. Daňová povinnosť pri čiastkovom a opakovanom dodaní.
4. Odpočítanie dane pri obstaraní nehnuteľného majetku.
5. Sprísnenie podmienok oslobodenia pri dovoze tovaru a jeho následnom dodaní do iného členského štátu EÚ.
6. Predĺžená lehota na podanie žiadosti o vrátenie DPH z iných členských štátov EÚ za rok 2009 do 31. 3. 2011.
7. Prenos daňovej povinnosti na prijímateľa služby alebo tovaru s montážou a inštaláciou, aj keď je dodávateľ registrovaný ako zahraničný platiteľ DPH v SR.
8. Miesto dodania chladu a tepla sa určí rovnako ako pri elektrine a zemnom plyne.
9. Premiestnenie tepla a chladu v rámci EÚ -- nie je predmetom dane (obdobne ako pri elektrine a zemnom plyne).
Zdroj: Mazars

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:27