StoryEditor

Aj vlasy potrebujú vitamíny

01.08.2003, 00:00

Aby boli naše vlasy zdravé a krásne, treba im venovať rovnakú pozornosť ako pokožke tela, pleti či postave. Vzhľad a kvalita vlasov sú určované viacerými faktormi, medzi ktoré môžeme zaradiť dedičnosť, celkový zdravotný stav a výživu.
Každý z nás si dnes môže vybrať vhodný šampón, ale menej z nás si uvedomuje, že nevyvážená výživa sa môže skôr či neskôr negatívne odraziť na našom zdraví, teda aj na vzhľade našich vlasov.

Vápnik
Vlasy, ale aj nechty, veľmi citlivo signalizujú dlhodobejší nízky príjem minerálnych látok. Pri nedostatku vápnika sa vlasy stávajú slabými a lámavými, ako aj nechty. Dostatočná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov je jednou z možností, ako dostať do tela túto minerálnu látku. Na vápnik je bohatá tiež listová zelenina, losos, sardinky, tofu. Príjem vápnika na deň by nemal klesnúť pod 1 000 - 1 200 mg.

Zinok
Aj tento prvok je potrebný pre zdravé vlasy. Jeho dlhodobý deficit môže viesť k zhoršenej kvalite vlasov a ich vypadávaniu. Na zinok sú bohaté celozrnné výrobky, vajcia, hríby, morské živočíchy a tekvicové semienka. Odporúčaná denná dávka je 15 - 30 mg. V prípade vypadávania vlasov je však potrebné toto množstvo ešte zvýšiť.

Zdravé a horúce
Sú to všetky vitamíny, z ktorých najmä nedostatok vitamínu E a komplexu vitamínov skupiny B môže nepriaznivo ovplyvniť kvalitu vlasov. Z komplexu B je to najmä biotín, inak označovaný ako vitamín H. Tento vitamín je nevyhnutný na správne vstrebávanie vitamínu C, spolupracuje s vitamínmi A, B2, B6 a niacínom pri udržiavaní zdravej pleti a vlasovej pokožky. Ovocie, orechy, pivné kvasinky, karfiol, vaječný žĺtok a celozrnné potraviny patria k jeho vynikajúcim zdrojom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:43