StoryEditor

Nefungujúcu živnosť zastavte. Ušetríte

19.11.2009, 23:00
Minimálne obdobie "prestávky" v podnikaní je šesť mesiacov. Alternatívou je úplné ukončenie.

Kvôli kríze vám nejdú obchody, vaša živnosť už nevynáša toľko, čo v minulosti, no stále vyžaduje peniaze na prevádzku? Ak sa chcete tohto bremena zbaviť, stačí si živnosť pozastaviť, minimálne však na pol roka, ale zrušiť úplne. Postup v oboch prípadoch je jednoduchý.

Koľko stojí živnosť

  • pozastavenie stojí 6,50 eura a je minimálne na šesť mesiacov
  • ukončenie nestojí nič
  • založenie stojí tri eurá pri voľnej živnostti za každý predmet podnikanie

Najmenej na pol roka
Ak svojej živnostenskej činnosti veríte - problémy sú len dočasné, a chcete si dať "oddych“ len na nejaký čas, stačiť vám bude jej pozastavenie. V tomto prípade musíte najskôr zájsť na obvodný živnostenský úrad, ktorý je zároveň jednotným kontaktným miestom.

Po vyplnení žiadosti o pozastavenie živnosti už nemusíte chodiť na daňový úrad ani do zdravotnej poisťovne vyplňovať ďalšie žiadosti. Ak o to požiadate, úrad tieto papierovačky vybaví za vás. Voči daňovému úradu vám potom zostane len jedna povinnosť, a to vrátenie kartičky s daňovým identifikačným číslom, ktorú treba doniesť osobne. Nevyhnete sa ani osobnej návšteve Sociálnej poisťovne, ktorej vašu prestávku v podnikaní treba predložiť písomne.

I keď vo formulári o pozastavení vypĺňate dátumy "od - do“, pauzovať musíte najmenej šesť mesiacov. V praxi to znamená, že tento čas nesmiete skrátiť ani vtedy, keby sa vám črtala nejaká výhodná zákazka. "Preto je jednoduchšie živnosť ukončiť a potom v prípade potreby ju opätovne založiť,“ povedali nám na obvodnom úrade v Bratislave.

Po uplynutí polročnej prestávky sa automaticky stávate platiteľom odvodov do Sociálnej i zdravotnej poisťovne, ako aj preddavkov na daň - v prípade, že ste ich platili. Opäť sa totiž stávate plnohodnotným živnostníkom. Samotné pozastavenie vás vyjde na šesť a pol eura, ktoré zaplatíte ešte na obvodnom úrade.

Ukončenie je bezplatné
Ak sa rozhodnete pre úplné ukončenie svojej živnostenskej kariéry, postup je rovnaký, len lacnejší. Neplatíte totiž nič. Stačí na miestnom obvodnom živnostenskom úrade vyplniť tlačivo. Rovnako za vás, ak o to požiadate, vybavia odhlásenie zo zdravotnej poisťovne a daňového úradu. "Neživnostníkom“ sa stávate dňom, ktorý si určíte vo výpovedi.

V prípade, že sa chcete do podnikania vrátiť, je možné si živnosť založiť aj na druhý deň po jej zrušení. To však už bude niečo stáť. Za jeden predmet podnikania pri voľnej živnosti zaplatíte tri eurá, pri jednom predmete podnikania remeselnej a viazanej činnosti je to 16,5 eura a pri koncesiovanej činnosti až 33 eur.

Ušetríte na odvodoch
Pri pozastavení alebo ukončení živnosti ušetríte aj na odvodoch. Tie väčšina malých podnikateľov platí z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorým je minimálna mzda. Jej výška je v tomto roku 295,50 eura a 14 percent z nej predstavujú minimálne odvody do zdravotnej poisťovne, teda 41,37 eura mesačne. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne, ktoré sú odvodené taktiež z minimálnej mzdy, sú v tomto roku 97,80 eura mesačne. V prípade prestávky alebo ukončenia živnosti je povinné platiť si len zdravotné poistenie. V takom prípade sa stávate samoplatiteľom, pre ktorého je minimálna sadzba poistného 26,74 eura mesačne.

Prečítajte si aj:
Poradňa

Zamestnávateľ mi dal k 1. decembru výpoveď z organizačných dôvodov. Pracujem u neho šesť rokov. Na akú výpovednú lehotu mám nárok?
01 - Modified: 2003-09-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bývalý štátny byt zlatou baňou? 02 - Modified: 2003-09-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ergonómia pracovného miesta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:57