StoryEditor

Kradnutiu tepla regulačný úrad nezabráni

23.11.2010, 23:00

Novela vyhlášky o rozpočítavaní tepla (358/2009 Z. z.) je podľa odborníkov posunom k spravodlivejšiemu rozpočítaniu pre bytový dom ako celok. Zvýšenie podielu základnej zložky pri rozpočítavaní nákladov na vykurovanie je podľa Matúša Izakoviča zo spoločnosti Esm Yzamer najúčinnejším nástrojom pre redukciu medzibytových prestupov tepla. Je to opatrenie, ktoré pôsobí preventívne -- znižuje sa motivácia extrémne šetriť na úkor ostatných bytov. Napriek tomu upozorňuje na riziká, ktoré novela prináša. "Ide najmä o ničím neohraničenú možnosť vlastníkov bytov dohodnúť sa na rozdelení pomeru základnej a spotrebnej zložky. Pomer rozdelenia sa mohol do januára pohybovať od 30 percent pre plochu až po 70 pre merače -- po maximálne 50 k 50. Nová vyhláška umožňuje odsúhlasiť po dohode vlastníkov aj celkom nespravodlivé a často nezmyselné rozpočítanie bez akéhokoľvek obmedzenia rozdelenia nákladov."

Kradnutie tepla
Budova je konštruovaná ako jeden celok a medzi bytmi nie sú účinné tepelné izolácie. Teplo sa vo vnútri budovy šíri nielen vykurovacou sústavou, ale aj vzduchom a cez stavebné konštrukcie. Teplo, ktoré odovzdá v miestnosti radiátor, sa nespotrebuje len v tejto miestnosti. Šíri sa cez steny aj do susedných priestorov a tak dochádza k odovzdávaniu tepla, a teda k kradnutiu tepla. "Platba za dodané teplo do konkrétneho bytu by však pri podobných bytoch nemala byť niekoľkonásobná. Tento problém dokážeme kompenzovať použitím rozpočítania metodikou maximálnej dovolenej odchýlky, ktorú naša spoločnosť používa od roku 2005. Vďaka nej dosahujeme spravodlivejšie rozúčtovanie vykurovacích nákladov pre samostatných užívateľov bytov. Aby nedochádzalo v bytovom dome k neodôvodniteľne vysokým rozdielom v platbách, naša spoločnosť zaviedla metodiku známu pod názvom "plus mínus 40 percent". Je založená na filozofii, že platby za štvorcový meter v jednotlivých bytoch by nemali byť odlišné o viac ako plus či mínus 40 percent od priemeru ostatných bytov v bytovom dome."

Izakovič upozorňuje, že aj pri použití tejto metodiky rozpočítania sa nesmie zabúdať na význam pomerových rozdeľovačov vykurovacích nákladov, ktoré motivujú šetriť v celom bytovom dome. Vyhláška zároveň mení aj pravidlá pre byty s individuálnym vykurovaním, kde sa výrazným spôsobom znižuje spoluúčasť na nákladoch. Niektoré byty sa dokonca nebudú podieľať žiadnou platbou, napriek tomu, že sú súčasťou bytového domu a majú možnosť prijímať teplo z okolitých priestorov.

Aj riziko zneužitia
Vyhláška regulačného úradu podľa Juraja Šmelíka z Thermo-eco-engineering umožňuje vlastníkom bytov rozhodnúť sa na akomkoľvek spôsobe rozpočítania, bez akéhokoľvek technického či právneho obmedzenia. "Táto voľnosť umožňuje zavádzať nové, progresívnejšie spôsoby merania a rozpočítania nákladov na vykurovanie, avšak na druhej strane vytvára riziko zneužitia tohto práva. Vlastníci bytov tým na seba preberajú celú zodpovednosť za rozpočítanie." Šmelík upozornil, že rozhodovanie bez znalosti môže viesť k neprimeranému zvýhodňovaniu jednej skupiny vlastníkov bytov na úkor susedov. "Dokonca do tej miery, že neprimerane vysoká platba za vykurovanie môže donútiť poškodených obyvateľov vzdať sa bytu. Ak bola predošlá vyhláška kritizovaná za nedostatočnú ochranu spotrebiteľov pred nadmernými, neopodstatnenými platbami, tak posledná vyhláška na túto funkciu úplne rezignovala a neposkytuje absolútne žiadnu ochranu. Neexistuje žiadny kontrolný mechanizmus, žiadna odvolacia inštitúcia, ktorú by zhromaždenie vlastníkov bytov malo povinnosť rešpektovať. Mám obavu, že ani súd by neposudzoval súlad spôsobu rozpočítania s fyzikálnymi zákonmi, ale len proces schvaľovania spôsobu rozpočítania."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:43