StoryEditor

Predčasná penzia alebo práca? Musíte sa rozhodnúť

09.11.2010, 23:00

Podľa štatistických údajov Sociálnej poisťovne k 31. augustu pracovalo vyše 23-tisíc predčasných dôchodcov. V novom roku sa budú musieť rozhodnúť, či zostanú pracovať, alebo budú poberať predčasnú penziu.   

Zrušenie súbehu
Poberanie predčasného starobného dôchodku počas zárobkovej činnosti ruší novela zákona o sociálnom poistení, o ktorej rokuje parlament. "Súbeh predčasného dôchodku a práce na riadny pracovný pomer nemá logiku. Ak niekto môže pracovať, prečo by mal ísť na dôchodok predčasne?“ pýta sa Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Akadémie vied SR. "Tí, ktorí už v súčasnosti majú priznaný predčasný dôchodok, alebo im ho schváli Sociálna poisťovňa pred 1. januárom 2011, budú mať od januára dva mesiace na rozhodnutie, či poberať predčasný starobný dôchodok, alebo si jeho výplatu zastaviť a vykonávať zárobkovú činnosť,“ hovorí Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva práce. Od 1. marca, respektíve od výplatného termínu, sa pozastaví vyplácanie predčasného starobného dôchodku tým, ktorí sa rozhodnú pre prácu. Ministerstvo práce tvrdí, že Sociálna poisťovňa si vie prostredníctvom svojho informačného systému skontrolovať, či je predčasný dôchodca povinne dôchodkovo poistený. Ak si sám nepozastaví výplatu predčasného starobného dôchodku, urobí tak automaticky Sociálna poisťovňa. Problém však môže mať s vymáhaním vyplatených penzií.

Veľa úradovania
Novela bude platiť od januára. Pracujúci predčasný dôchodca bude mať dva mesiace na rozhodnutie, či si zvolí dôchodok alebo prácu. Zamestnanec, ktorý poberá predčasný starobný dôchodok, môže dať u zamestnávateľa výpoveď s tým, že výpovedná lehota mu plynie dva mesiace. Počas výpovednej lehoty bude mať nárok na dôchodok, Dovŕšením zákonom ustanoveného dôchodkového veku sa predčasný starobný dôchodok považuje za starobný dôchodok, a dôchodca bude môcť pracovať. Zamestnanca, ktorý dosiahne dôchodkový vek do marca 2011, sa tak zákaz novela zákona nedotkne.

Karol je pracujúci predčasný dôchodca. Vek na riadny starobný dôchodok dosiahne až 15. apríla. Od 1. marca sa musí vzdať predčasného dôchodku a môže pracovať. Od 16. apríla sa stáva riadnym dôchodcom a Sociálna poisťovňa mu zase začne vyplácať dôchodok. Toto všetko bude musieť ustriehnuť Sociálna poisťovňa. "V prípade prekvalifikovania predčasného starobného dôchodku dovŕšením dôchodkového veku na starobný dôchodok po 28. februári 2011 bude možné opätovne súbežne vykonávať zárobkovú činnosť, keďže v prípade starobného dôchodku nedochádza k vylúčeniu súbežného poberania dôchodku a výkonu zárobkovej činnosti,“ potvrdzuje ministerstvo práce. "Ministerstvo si je vedomé, že uvedenou zmenou sa zvyšuje administratívna záťaž Sociálnej poisťovne, no účelom predčasného starobného dôchodku už pri jeho zavádzaní do systému sociálneho poistenia bolo, aby sa týmto dôchodkom riešila sociálna situácia poistencov, ktorí stratia prácu pred dovŕšením dôchodkového veku a nevedia si túto prácu nájsť. Ako však ukázala prax, predčasný starobný dôchodok sa využíva ako atraktívny zdroj príjmu popri príjme zo zárobkovej činnosti.“

Ako využiť výnimky
Výplatu predčasnej starobnej penzie vláda neumožní tým osobám, ktoré budú povinne dôchodkovo poistené ako zamestnanci alebo SZČO.

Aby Karol v našom predchádzajúcom príklade neprišiel o mesačnú mzdu, môže jeho zamestnávateľ zmeniť na jeden mesiac jeho pracovnú zmluvu na prácu na dohodu. Poberatelia predčasných starobných dôchodkov totiž budú môcť budúci rok aj naďalej pracovať na dohodu o pracovnej činnosti či dohodu o vykonaní práce. Novela neruší ani súbeh predčasnej penzie a podnikania, avšak len vtedy, ak predčasný dôchodca neplatí povinne sociálne odvody. Povinné odvody na sociálne poistenie neplatia tie SZČO, ktorých hrubý príjem v predchádzajúcom roku neprekročil 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, čo je od 1. júla 2010 len 3 834, 96 eura (12 x 319,58 eura).      

Zvýšenie
Podľa platného stavu v § 112 ods. 8 zákona 461/2003 o sociálnom poistení je možné na žiadosť poberateľa starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku zastaviť ich výplatu. Počas obdobia zastavenia výplaty predčasného starobného dôchodku, v priebehu ktorého bude takáto osoba vykonávať zárobkovú činnosť zakladajúcu povinné dôchodkové poistenie, zvýši sa podľa návrhu novely jej predčasný starobný dôchodok o sumu, ktorú tvorí súčet osobných bodov za obdobie poistenia a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Napríklad, ak poberateľ predčasného starobného dôchodku, priznaného v roku 2010 vo výške 400 eur, zastaví výplatu predčasného starobného dôchodku v januári roku 2011, pracuje za priemernú mzdu celý rok, 31. 12. 2011 skončí túto prácu, získa za toto obdobie zvýšenie dôchodku o 10 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:21