StoryEditor

Drahá nafta? Buďte verní alebo cestujte

11.11.2009, 23:00

To, že patríme medzi štáty z najdrahšími palivami, sa stáva viac-menej samozrejmosťou. V rebríčkoch cien pohonných látok sa Slovensko dlhodobo pohybuje nad priemerom EÚ. Podľa údajov Európskej komisie platíme za najpoužívanejší 95-oktánový benzín najviac z okolitých štátov. Naftu majú dokonca od nás drahšiu už len dve krajiny z celej európskej dvadsaťsedmičky.

Zľavy na kartu
Ľuďom z pohraničných oblastí sa oplatí chodiť tankovať k našim susedom. "Môže za to predovšetkým výška daňového zaťaženia pohonných látok na Slovensku," hovorí Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. Podľa neho až 60 percent z ceny benzínov alebo nafty ide do "rúk" štátu, zvyšok sú výrobné a iné náklady a zisk.

"Ako príklad sa dá uviesť cena nafty v Poľsku a na Slovensku. Zatiaľ čo jej cena bez dane je v Poľsku nižšia len o 1,1 centu za liter, s daňami je nižšia o 24,4 centu za liter."

Ak však nebývate blízko hraníc, máte tiež určité možnosti, ako získať zľavu na palivo. Napríklad spoločnosť Slovnaft ponúka zákazníkom s väčším odberom palivové karty.

"Majitelia kariet získajú zľavu z cien palív a odloženú splatnosť na nákup," povedala hovorkyňa spoločnosti Kristína Felová. "V prípade veľkých zákazníkov je možné dosiahnuť úsporu v priemere až päť percent." Karty sú určené na nákup palív, ale je nimi možné nakupovať autopotreby, noviny či rôzne nápoje. "Sú strieborné a zlaté. Tie zlaté sú akceptované aj v zahraničí na všetkých čerpacích staniciach Skupiny MOL v Maďarsku a Rumunsku a na čerpacích staniciach Benzina v Česku," dodáva.

Bonusy pre zákazníkov
K ďalším zákazníckym benefitom patrí napríklad členstvo v Klube Bonus. Členovia získavajú za každý nákup na čerpacej stanici Slovnaftu body na kartu. "Za nazbierané body si môžu vyberať z ponuky odmien hodnotné tovary a služby," povedala Felová.

S podobnými bonusovými akciami pre svojich klientov prichádzajú takmer všetci predajcovia palív v sieťach svojich čerpacích staníc. Napríklad v spoločnosti Shell môžete byť členom Smart klubu a tiež získavate body za tankovanie na svoje karty. Spoločnosť tiež robí rôzne zberateľské akcie, kde zákazníkom ponúka za výhodné ceny rôzne darčeky. Spoločnosť OMV momentálne ponúka klientom zaujímavé zimné vybavenie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:55