StoryEditor

Platiť bude treba aj z prenájmu nehnuteľnosti

29.09.2010, 00:00

Do paragrafu 6 zákona o dani z príjmov patrí aj prenájom nehnuteľností, čo bude znamenať, že od nového roka si na zdravotných odvodoch priplatia všetci prenajímatelia bytov či iných priestorov. Pravdepodobne sa to nebude dať obísť ani cez známy spôsob prenájmu bytu za nižšiu cenu a súčasného prenájmu vybavenia bytu. V tabuľke, ktorú HN poskytlo ministerstvo zdravotníctva, je napísané, že za príjem z podnikania, z ktorého sa platia odvody, sú považované aj "príjmy z prenájmu hnuteľných vecí, ktoré sa prenajímajú ako príslušenstvo nehnuteľnosti". Ministerstvo nepripúšťa žiadnu výnimku. Znamená to, že zdravotné poistenie budú zrejme platiť napríklad aj dôchodcovia alebo iní poistenci štátu, ktorí prenajímajú byt. Ministerstvo financií súčasne v novele zákona o dani z príjmov navrhlo zníženie sumy oslobodenej dane pri prenájme. Kým v marcovom daňovom priznaní ste za minulý rok neplatili daň z prenájmu do 894,60 eura, od januára budete musieť priznať už príjem z prenájmu 500 eur. Jurajovi Karpišovi z INESS sa návrh nepozdáva. "Keďže dôchodcovia sú poistencami štátu, nemali by platiť zdravotné odvody z prenájmu," hovorí Karpiš.
Výnimka pre asistentov
Zdravotné odvody sa budú od nového roka platiť zo všetkých príjmov zdaniteľných podľa paragrafu 6 zákona o dani z príjmov okrem osobných asistentov. Ich príspevok na osobnú asistenciu, ktorý dostávajú na základe zákona o sociálnej pomoci, zostane zdravotnými odvodmi nedotknutý.
Všetci ostatní, ktorí majú príjmy zo živností, podnikania, autorskej činnosti alebo podobne, budú musieť odviesť 14 percent zo svojho vymeriavacieho základu na zdravotné poistenie. Vymeriavací základ sa vypočíta vydelením čiastkového základu dane koeficientom 2,14.
Preddavky
Zdravotné poistenie budú noví platitelia uhrádzať už od začiatku roka 2011. Neposunie sa to až do roku 2012, ako je to pri niektorých druhoch príjmu v sociálnych odvodoch. "Odvody sa začnú platiť od februára 2011. Novelu zákona schválila vláda, legislatívny proces je však dlhý. Je možné, že účinnosť zákona bude ešte predmetom diskusie v parlamente," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. Podľa nej bude prvý termín, kedy noví platitelia zaplatia odvody, do 8. februára.
Kto zaplatí
Podľa návrhu novely zákona o zdravotnom poistení sú za podnikateľov, povinných platiť odvody, považovaní aj živnostníci, umelci a autori literárnych a iných diel, znalci, tlmočníci a sprostredkovatelia, spoločníci verejných obchodných spoločností a komplementári komanditných spoločností. Zdravotné poistenie zaplatia aj tí, čo majú príjmy z predaja podniku, z nakladania s obchodným majetkom daňovníka, z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, z činností, ktoré patria do paragrafu 6 zákona o dani z príjmov, ale nie sú živnosťou ani podnikaním.
Zdravotné poistenie sa bude odvádzať z úrokov z prostriedkov na účtoch, ktoré sa používajú v súvislosti s podnikaním a tiež z výšky odpusteného dlhu, ktorý súvisí s podnikateľovým obchodným majetkom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:55