StoryEditor

Už dlho som nečítal o Wall Street niečo pozitívne

14.11.2010, 23:00

Keby som si otvoril čo i len časopis pre záhradkárov, tak by som tam asi našiel niečo negatívne o Wall Streete. Vyzerá to tak, že chlapci z tejto známej ulice môžu za všetky negatíva nášho sveta. Wall Street spôsobil veľa negatívnych vecí, ale jeho pozitíva určite prevažujú nad negatívami. Zabezpečil peniaze mnohým projektom, mnohým novým podnikom, ktoré v zárodku nemal nikto odvahu financovať pre ich veľké riziko. Našiel peniaze v kritickej fáze, keď to tieto projekty najviac potrebovali na masový rozbeh. Zabezpečil zvýšenie zamestnanosti. A, samozrejme, priniesol obrovský zisk investorom, ale aj ďalšie úžitky celému ľudstvu.

Keď si dal Tomas Alva Edison patentovať v roku 1880 žiarovku, mal problém zohnať peniaze na jej masovú výrobu. Nebolo to len o žiarovke, dovtedy neexistoval dostatočný počet elektrární, rozvodná sieť... Ešte do konca 19. storočia založil General Electric a dostal ho na Wall Street. Bol to ten zlý Wall Street, ktorý napomohol vznik mnohých inovácií, mnohých výrobkov, ktoré sa začali vytvárať a predávať po celom svete. Takýchto príkladov má Wall Street tisíce. Voľakedy to boli tunely, cesty, železnice, prieplavy, továrne, dnes podniky z oblasti IT, telekomunikácií, biotechnológií, nanotechnológií a pod.

Wall Street (resp. to, čo reprezentuje) nie je dokonalý a nikdy nebude, takisto ako my ľudia a naša spoločnosť. Je to ako s demokraciou, nie je dokonalá, má veľa chýb, ale bohužiaľ zatiaľ sme nič lepšie nevymysleli. A o tom je aj Wall Street.
Managing partner KPMG Slovensko

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 13:32