StoryEditor

Prerušenie štúdia musíte poisťovni oznámiť

30.06.2010, 00:00

Rovnako ako ukončenie či pokračovanie v štúdiu na druhom stupni musí študent svojej zdravotnej poisťovni oznámiť aj prerušenie štúdia. Prerušením totiž stráca štatút poistenca štátu, a preto sa musí informovať, kto bude ďalej platiť zdravotné.

Ak študent preruší štúdium preto, že sa zamestná, platiť za neho odvod bude zamestnávateľ. V prípade, že si založí živnosť, alebo zostane takzvane dobrovoľne nezamestnaný, bude si platiť preddavky na zdravotné poistenie sám. Tie sa určia z minimálneho vymeriavacieho základu. Akékoľvek prerušenie teda musí študent oznámiť do ôsmich dní odo dňa prerušenia.

Rovnako musí oznámiť aj fakt, ak by sa napríklad študentka vydala a zmenila si priezvisko. Zmenu treba doložiť či už kópiou sobášneho listu alebo novým občianskym preukazom so zmeneným menom. Urobiť to treba tiež do ôsmich dní.

Oznámenie zmien sa robí vždy prostredníctvom špeciálneho formulára Oznámenie poistenca, ktorý je k dispozícii priamo v zdravotnej poisťovni, alebo sa dá stiahnuť z internetovej stránky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 23:42