StoryEditor

Cenu pomarančovej šťavy určujú mrazy na Floride

17.09.2009, 00:00

Nielen ropu, zlato či kukuricu možno obchodovať na komoditných burzách. K zaujímavým obchodným artiklom patrí aj mrazená koncentrovaná pomarančová šťava.

Typy kontraktov
S pomarančovou šťavou sa dá obchodovať napríklad prostredníctvom kontraktov typu futures, opcií alebo prostredníctvom investícií do akcií producentov. "V prípade futures a opcií je výška jedného kontraktu približne 15-tisíc libier,“ hovorí komoditný analytik spoločnosti CI Komodity Pavol Vejmelka.

So šťavou sa neobchoduje každý mesiac, na burze v New Yorku je to január, marec, máj, júl, september, november. Obchodný symbol je OJ, ako skratka orange juice.

"Na otvorenie jedného futures kontraktu je potrebných 1 400 dolárov v prípade vstupu do dlhej pozície (nákup) a 1 960 USD v prípade vstupu do krátkej pozície (predaj),“ pripomína Vejmelka.

Mrazy na Floride
Pre investorov je podstatné sledovať predovšetkým správy týkajúce sa počasia. "Často sa pod prudký rast ceny podpisuje hurikánová sezóna, keďže v USA sa väčšina pomarančov pestuje práve v oblasti Floridy, kde hurikány často narobia veľké škody na úrode,“ vysvetlil Vejmelka. Ďalšou hrozbou pre úrodu sú mrazy.

Medzi najväčších spracovateľov i pestovateľov pomarančov patrí Brazília a USA. Spolu sa na spracovateľských kapacitách sveta podieľajú 90 percentami, pričom v týchto krajinách sa vypestuje polovica úrody pomarančov.

Počet vysadených stromov v minulých rokoch rástol. Bola to odpoveď na floridské mrazy z roku 1989, ktoré sa odrazili vo vysokej cene ovocia aj šťavy. Ponuka sa preto výrazne zvýšila, čo sa odrazilo na poklese trhových cien.

Cesta na stôl
Pomaranče sa z plantáží dopravia do spracovateľského závodu. Tu sa zoberie vzorka, na základe ktorej sa skúma veľkosť, koncentrácia, kyslosť a cukornatosť. Neskôr sa pomaranče preperú v horúcej vode a ručne sa z nich odstránia nezdravé kusy.

V priemyselnom odšťavovači sa z ovocia získa šťava a dužina. Pred koncentráciou sa z hmoty odstráni väčšia časť dužiny, jadierka a šupky. Šťava sa pasterizuje a potom vákuom odstráni voda. Po koncentrácii sa zníži teplota šťavy, ktorej sa vrátia arómy, esencie a oleje oddelené pri koncentrácii. Šťava sa baliarňam distribuuje v 55-galónových vreciach alebo 30-tonových nádržiach.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. december 2025 00:32