StoryEditor

Nezanedbajte žiadne ohlásenia, predídete pokute

12.07.2010, 00:00

Každá zo susedných krajín má pri podnikaní svoje špecifiká, ktoré si treba zistiť už vopred, hovorí Tigran Aleksanyan. (perex)

Keď chcem začať podnikať za hranicami Slovenska, čo mám urobiť ako prvé?
V prvom rade sa rozhodnúť pre štát, kde chcete podnikať. Podnikateľská legislatíva vo všetkých krajinách je upravená podobne, čo sa týka daní, sociálnych odvodov, kvalifikácií. V prípade Ukrajiny, ktorá nie je členom EÚ, však platia špecifické podmienky, o ktorých sa treba vopred informovať.

Platia pre mňa ako cudzinca iné pravidlá než pre domácich?
Na území iného členského štátu môžu slovenskí občania zakladať živnosti alebo iné druhy spoločností za tých istých podmienok, ako občania daného štátu. Avšak niektoré členské štáty, ako trebárs Rakúsko, doteraz uplatňujú obmedzenia na svojom pracovnom trhu pre krajiny, ktoré pristúpili k EÚ od roku 2004 vrátane Slovenska. Odporúčame tiež zistiť, či je daná činnosť v príslušnej krajine regulovaná alebo nie. Teda či sa na výkon takýchto prác vyžadujú určité kvalifikačné predpoklady.

Ak to bude regulovaná živnosť, aké povinnosti z nej vyplývajú?
Treba vopred požiadať o uznanie kvalifikácií v danej krajine. V prípade už existujúcej firmy, ktorá bude len dočasne poskytovať svoje služby v týchto oblastiach, bude musieť podnikateľ požiadať o ohlásenie kvalifikácií alebo o ich overenie na príslušných úradoch, a to v závislosti od rizikovosti toho-ktorého povolania.

V čom vidíte výhodu podnikania v zahraničí?
Slovenský trh je obmedzený, žije tu len 5,5 milióna ľudí, v Európe ich žije okolo 500 miliónov a vo svete ešte oveľa viac. Myslím si, že tie čísla hovoria samy za seba.

Na čo sa najčastejšie pýtajú ľudia, ak chcú začať podnikať vonku?
Najčastejšie sa informujú o podnikaní v Rakúsku -- či sa im oplatí skôr založiť si rakúsku firmu, aby sa tak vyhli všetkým obmedzeniam, alebo si založiť slovenskú firmu a využiť možnosti cezhraničného poskytovania služieb a dočasného vyslania pracovníkov. Podnikatelia sa tiež pýtajú na podmienky zakladania živností a firiem, na povolania, či sú regulované alebo voľné.

Otázky zrejme vyvoláva aj systém daní a odvodov...
Už pred začatím podnikateľských aktivít je potrebné sa informovať o daňových a sociálnych otázkach, či dokonca o ohlasovacích a overovacích procedúrach. Všetky tieto informácie, vrátane poradenstva v podnikaní, v inováciách a vo výskume, bezplatne zabezpečuje sieť Enterprise Europe Network, ktorá funguje vo viac ako 45 krajinách sveta.

Kde robia Slováci najčastejšie chyby?
Často sa vopred neinformujú o povinnostiach, ktoré by mali splniť v krajinách EÚ. Obracajú sa na nás až po tom, keď im príslušné úrady uložia pokuty alebo zakážu nejakú činnosť, keďže nesplnia právne stanovené podmienky.

Na čo by ste teda upozornili, aby si dávali pozor?
Treba si zistiť špecifiká danej krajiny. Napríklad v Rakúsku a Maďarsku musia byť všetky predložené doklady úradne preložené do národného jazyka, v Rakúsku sa vyžaduje potvrdenie o vyslaní, povolenie na vyslanie, či dokonca pracovné povolenie pre pracovníkov. Takéto povolenia Rakúšania neradi vydávajú a nedodržanie akýchkoľvek predpisov znamená vysokú finančnú pokutu a zákaz vykonávania aktivít na ich území.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:37