StoryEditor

Poľsko zvýši DPH o percento

02.08.2010, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Poľsko nepotrebuje radikálne fiškálne opatrenia, aby dostalo svoje verejné financie pod kontrolu. Zvýši však daň z pridanej hodnoty o jeden percentuálny bod a obmedzí vládne výdavky. Informoval o tom premiér Donald Tusk.

Podľa nového dlhodobého finančného programu, ktorý sa má schváliť tento týždeň, vláda premiéra Tuska oneskorí zníženie rozpočtového deficitu na tri percentá hrubého domáceho produktu o rok do roku 2013. Nové úvery by však mali klesať vďaka plánovanému predaju štátneho majetku za 18 miliárd dolárov.

"Rozhodli sme sa, že potrebujeme získať čas a že Poľsko nepotrebuje radikálne opatrenia," povedal Tusk. "Našťastie nemusíme robiť opatrenia ako v Maďarsku alebo Grécku, ale chcel by som zdôrazniť, že sa zameriame na konsolidáciu verejných financií," dodal.

Poľsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorej sa minulý rok podarilo odolať recesii. Trhy sa však obávajú, že vláda, ktorú budúci rok čakajú voľby, nebude chcieť spôsobiť voličom príliš veľa bolesti, v obmedzovaní deficitu sa spolieha hlavne na rast a dostatočne nepokročila v zavádzaní fiškálnych reforiem.
Súčasťou programu je zvýšenie DPH od roku 2011 na tri roky na 23 percent. Vláda tiež potvrdila obmedzenie výdavkov, ktoré by malo na budúci rok priniesť úspory 2,8 miliardy zlotých a ďalší rok by to bolo takmer šesť miliárd zlotých. Varšava tiež plánuje predať podiely v štátnych firmách vrátane banky PKO BP a poisťovne PZU, za čo chce získať 55 miliárd zlotých.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:55