StoryEditor

Cisárske prázdniny

25.03.2010, 23:00

V rakúskom kúpeľnom mestečku Bad Isch si každoročne pripomínajú narodeniny cisára Františka Jozefa (vládol v rokoch 1848 až 1916 ). Cisárska vila bola 60 rokov letnou rezidenciou habsburského manželského páru. Ich prítomnosť v Ischli urobila z tohto mestečka politické a kultúrne centrum monarchie.

Zásnuby populárnej cisárovnej Alžbety -- Sisi s Františkom Jozefom sa konali práve v Ischli. Nádherná vila uprostred rozľahlého parku bola svadobným darom rodičov cisára k ich svadbe. Počas rokov strednú časť domu veľkoryso rozšírili. Miestnosti, ktoré však kedysi patrili cisárovnej Alžbete, dnes obýva pravnuk cisára, vnuk jeho najmladšej dcéry Márie Valérie veľkovojvodca Markus Salvator Habsbursko-lotrinský. Pri vchode do parku však hostí pozýva na návštevu filmová podobizeň Sisi, ktorú tak nesmrteľne sladko stvárnila v rovnomennom Marischkovom filmovom diele herečka Romy Schneider.

Venuša na schodisku
Zážitkom pre obyčajného človeka súčasnosti je samotné hlavné schodisko, po ktorom vystupujeme k jednotlivým miestnostiam s pôvodným mobiliárom. Nechýba tu socha Venuše z bieleho carrarského mramoru, ani nosidlá s červeným čalúnením, ktoré patrili otcovi cisára veľkovojvodovi Františkovi Karolovi. Uzavreté nosidlá cisárovej matky veľkovojvodkyne Sofie majú pripomínať fakt, že kúpeľní nosiči sedadiel kedysi vytvorili nové remeslo, ktoré bolo až do čias prvej svetovej vojny dôležitým zdrojom príjmov a začiatkom turistického ruchu v tejto časti monarchie.

Raňajky v sivom
V miestnosti, ktorá je naširoko otvorená do parku, sa vraj kedysi konali najdôležitejšie rozhovory panovníka s ministrami a poradcami. Práve tu sa prijímali dôležité rozhodnutia, tu zvykol monarcha so svojou Sisi raňajkovať. Manželský pár mal spolu štyri deti: najmladšia Sofia umrela ako dvojročná, nasledovali Gizela a Rudolf, ktorý si v Meyerlingu siahol na život, najmladšia a Sisi, najmilšia Mária Valéria, po ktorej v slovenskom Komárne pomenovali most cez Dunaj. Práve v tomto sivom salóne stojí aj nádherná strieborná skulptúra, ktorú Mária Valéria darovala otcovi k jeho sedemdesiatinám. Z elegantného salóna sa možno pozrieť do domácej kaplnky, ktorú ešte aj dnes Habsburgovci využívajú na súkromné oslavy, svadby alebo krstiny.

Po vražde
Keď krásnu cisárovnú Alžbetu zavraždili v Ženeve pilníkom, prikázal František Jozef nechať jej pracovňu v pôvodnom stave. Hoci v kaplnke sa nachádza posmrtná maska jeho milovanej cisárovnej, aj bohato zdobená svadobná vreckovka, v jej pracovni rodinné fotografie podávajú svedectvo o deťoch. Najpočetnejšie sú obrázky Márie Valérie, s ktorou mala cisárovná mimoriadne silný vzťah. Pracovňa cisára sa tiež zachovala v pôvodnom stave. František Jozef vstával denne ráno o pol štvrtej, o štvrť na päť už sedel za písacím stolom. Práve tu podpísal vyhlásenie vojny v Srbsku, ktoré znamenalo prvú svetovú vojnu, na tomto mieste vypracoval známy Manifest k mojim národom, v ktorom zdôvodňoval toto vyhlásenie. V jeho pracovni však možno obdivovať prvý ventilátor od firmy Siemens, ale aj elektrický zapaľovač cigár a zvonček.

Viacero čakární
Vo vile nechýba ani viacero čakární: napríklad čakáreň pre dámy je darom kráľovnej Viktórie, v pánskej čakárni zasa dominujú barokové komody z majetku cisárovnej Márie Terézie. Osemlitrový nápojový roh je vyhotovený z maďarského dobytka. Cisár si ho vraj zvykol brávať na obľúbené poľovačky. Osobitnou čakárňou bola miestnosť pre ministrov, do ktorej mohli vstupovať k panovníkovi cez tapetové dvere. Alžbetina busta na drevenom podstavci v tomto salóne predstavuje výšku cisárovnej. Sisi merala 1,72 m, vážila približne 50 kg a obvod jej pása bol 50 cm. Pre svoju dokonalú vizáž bola cisárovná ochotná pravidelne cvičiť gymnastiku a denne šermovať v Červenom salóne. Držanie tela pri šerme si kontrolovala v dvoch obrovských benátskych zrkadlách, ktoré v tomto salóne visia dosiaľ.

O nadanom Rudolfovi
Korunný princ Rudolf, ktorý patrí medzi mimoriadne tragické postavy Habsburgovcov, bol veľmi nadaným človekom. Miloval ornitológiu, ktorú túžil študovať. Mnohé vedecké publikácie mu priniesli čestné doktoráty univerzít vo Viedni a Budapešti. Skrine na chodbe loveckého schodišťa sú dodnes plné vypchatých zvierat, ktoré slúžili ako názorné pomôcky pri výučbe mladého princa. Tu však nechýbajú ani trofeje jeho otca Františka Jozefa. Medveďa ulovil v Rusku, orla na Jaffe a statný kamzík pripomína fakt, že cisár zastrelil nezmyselné množstvo -- až 2 000 kusov kamzičej zveri.

Jedáleň na záver
Expozíciu v cisárskej vile uzatvára jedáleň so slávnostne prestretým stolom. Nechýba na nej drahý krištáľ zo známej viedenskej manufaktúry na výrobu skla Lobmeyer. Drahocenné príbory venovala Dvorná strieborná komora. Kvetinové aranžmán menili vždy podľa ročného obdobia. Stopy života vladárskeho páru sú vo vile doteraz zachované. Sisi by sa sem mohla na prázdniny kedykoľvek vrátiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 17:23