StoryEditor

Ide to aj bez maďarčiny

08.07.2010, 00:00

Podnikateľ Zoltán Kaprinay sa rozhodol rozbehnúť svoj biznis nie na Slovensku, ale u južných susedov, kde podniká už šesť rokov. Prečo práve v Maďarsku?
"Do Maďarska som sa dostal vďaka lukratívnej ponuke od môjho niekdajšieho zamestnávateľa. Zapáčilo sa mi tam, zdalo sa mi to zaujímavé," hovorí. Preto sa neskôr osamostatnil a rozbehol vlastnú poradenskú firmu. "Robím biznis coaching najmä pre mediálne firmy a on-line poradenstvo. Väčšinou ma vyhľadávajú investori, ktorí chcú investovať do nejakého on-line produktu alebo on-line firmy alebo naopak, ľudia, ktorí majú nejaký softvér, produkt či stránky a chcú ich odštartovať a poradiť, ako by sa k nim dali zohnať peniaze či investor." V Maďarsku si založil firmu podobnú našej spoločnosti s ručením obmedzením, avšak s tým rozdielom, že za jej záväzky ručí neobmedzene.

V čom vidí výhody tamojšieho podnikania oproti nám? "Dodnes sú reálne mzdy v Maďarsku v porovnaní so Slovenskom oveľa vyššie. Keď si porovnáte, aké sú v každej krajine náklady na život či základné potreby, je to rozdiel. Byty v Bratislave sú dvojnásobne drahšie ako v Budapešti," hovorí Kaprinay. Za ďalšiu považuje obrovský trh. "Je rozdiel, či podnikáte v krajine, kde je päť miliónov ľudí, a kde ich je dvojnásobok."

Nevýhody na druhej strane pocítia najmä tí, ktorí v Maďarsku začínajú s biznisom ako úplní nováčikovia. "Je ťažšie podnikať, ak nemáte vybudovanú sieť kontaktov. Keď príde niekto zo Slovenska, väčšinou ma vyhľadá kvôli mojim kontaktom. Na každom trhu funguje biznis podľa toho, kde koho poznáte, ale v Maďarsku to platí dvojnásobne." Na maďarský trh sa však podľa neho oplatí prísť najmä preto, že ľudia sú ústretoví -- najmä, ak niekto príde s niečím úplne novým. "A treba byť predovšetkým úprimný. Dôležité je to vo všetkých oblastiach života, ale v biznise v Maďarsku obzvlášť. Ak ste úprimní, bude sa vám oveľa viac dariť, pretože ľudia to ocenia," radí Kaprinay.

Dokonca sa tam dá preraziť aj bez znalosti maďarčiny. "Ide to aj bez nej. Maďarsko i Slovensko patria síce podľa prieskumov ku krajinám s najhoršou znalosťou angličtiny, ale v Maďarsku je to stále lepšie. Najmä mladšia generácie komunikuje v angličtine bežne," uzatvára.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:11