StoryEditor

Viacrýchlostný rodičovský príspevok u nás nebude

08.09.2010, 00:00

V susednom Česku si rodič môže určiť, ako dlho bude poberať rodičovský príspevok. Od dĺžky poberania príspevku závisí aj jeho výška. Ak chce rodič dostávať príspevok štyri roky, môže, no mesačne mu štát dá podstatne menej peňazí ako tomu, kto sa rozhodol poberať príspevok iba rok.

Kým my sme mali doteraz dve sadzby rodičovského príspevku a od nového roka nás čaká zrejme iba jedna, Česi poznajú až štyri sadzby a trojakú dĺžku poberania príspevku. Napriek tomu majú systém jednoducho a prehľadne vysvetlený na stránke ministerstva práce.                                                                                         

Trojaká dĺžka
Systém je v Česku podobný ako u nás - matka dostane materské ako dávku z nemocenského poistenia a po približne pol roku má nárok na rodičovský príspevok, ktorý je štátnou dávkou.

Rodič si môže zvoliť rýchlejšiu, klasickú alebo pomalšiu rodičovskú dovolenku. Rýchlejšia trvá do dvoch rokov dieťaťa a štát rodičovi vyplatí 11 400 českých korún mesačne. Klasické čerpanie znamená 7 600 korún do troch rokov veku dieťaťa. Pri pomalšej verzii sú dve sadzby - rodič dostane 7 600 korún do 21 mesiacov a potom 3 800 korún do štyroch rokov veku dieťaťa.

Na rýchlejšie čerpanie rodičovského príspevku má nárok iba ten, kto na materskej dostáva aspoň 380 korún denne. Klasické čerpanie je určené pre rodičov, ktorí majú nárok na dávku z nemocenského poistenia. Na najpomalší variant, teda štvorročnú rodičovskú dovolenku so zníženou sadzbou, majú nárok aj tí rodičia, ktorí si predtým neplatili odvody.

O klasické alebo rýchle čerpanie príspevku musí rodič požiadať, inak bude po 21. mesiaci veku dieťaťa dostávať zníženú sadzbu.

Práca a škôlka
Ak si rodič popri poberaní príspevku privyrába, v Česku to nie je žiadny problém. Musí iba zabezpečiť starostlivosť o dieťaťa inou plnoletou osobou. So škôlkou či jasľami to však problém je - dieťa tam môže chodiť najviac na 4 hodiny denne, inak rodič nedostane príspevok.

Na Slovensku si rodičia zatiaľ popri poberaní príspevku privyrábať nemôžu, no od 1. januára sa to zmení. Viacrýchlostný model však od Čechov zrejme nepreberieme. "Takéto zmeny v systéme sa v súčasnosti neplánujú,“ povedala Andrea Devánová z mediálneho odboru nášho ministerstva práce.


menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:17