StoryEditor

Krátke správy

13.11.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Česká Komerční banka a Československá obchodní banka chcú predať svoje podiely vo firme Muzo, ktorá je správcom bankomatov väčšiny českých bánk s výnimkou Českej sporiteľne. Podľa štruktúry akcionárov vlastní vo firme Muzo Komerční banka 49,9 % a Československá obchodní banka 9,8 %. Ďalšími akcionármi sú GE Capital Bank s 9,8 % a amsterdamská firma Tarpa Securities s 20,86 %. Akcie, ktoré má v držbe Československá obchodní banka, pochádzajú z dedičstva po IPB a nachádzajú sa v Kajmanských fondoch.
Ceny priemyselných výrobcov sa v Českej republike v októbri medzimesačne zvýšili o 0,7 %. V medziročnom porovnaní to bol však pokles o 0,9 %. Na raste cien sa podpísal každoročný prechod na zimné regulované ceny elektriny pre veľkoodberateľov a zdraženie produktu rafinérskeho spracovania ropy. V chemickom a farmaceutickom priemysle, ako aj v priemysle skla, keramiky, porcelánu a stavebných hmôt naproti tomu klesali. Ostatné odvetvia zaznamenali len nepatrný pohyb cien.
Európska komisia začala formálne vyšetrovanie údajnej pomoci piatim štátnym nemeckým bankám. Tieto podľa komisie získali počas 90. rokov vládne finančné podpory, čo im dalo konkurenčnú výhodu oproti iným subjektom na trhu. Finančné injekcie tak zvýšili ich kapitálovú silu na takú úroveň, ktorá výrazne ovplyvnila ich schopnosť poskytovať úvery. Európska komisia plní v rámci Európskej únie aj funkciu protimonopolného úradu a má v tomto smere výkonné právomoci.
Poisťovací koncern Allianz dosiahne v treťom štvrťroku podľa odhadu odborníkov stratu v rozmedzí 1,7 až 3 mld. eur. Najväčší podiel na strate by mali mať miliardové náklady spôsobené povodňami v Európe, ochoreniami zapríčinenými azbestom v USA a problémy dcérskej Dresdner Bank. Iba povodne predstavovali pre Allianz náklady v hodnote 550 mil. eur. Ďalších 750 mil. eur musela Allianz poskytnúť americkej dcérskej spoločnosti Fireman´s Fund na zvýšenie rezerv. V druhom štvrťroku zasa dosiahla stratu 356 mil. eur Dresdner Bank.
Ruský rubeľ včera s podporou ruskej centrálnej banky zosilnel. Priemerný kurz rubľa vo vyrovnaní v dopoludňajšom zjednotenom obchodovaní, kde uzatvára obchody osem finančných inštitúcii a ktoré kontroluje centrálna banka, stúpol z utorkového priemeru 31,8226 RUB/USD na 31,8157 RUB/USD. Objem obchodovania bol počas zjednoteného obchodovania neobvykle vysoký a dosiahol úroveň 132,5 mil. USD. Podľa obchodníkov to znamená, že centrálna banka sa zúčastnila na obchodovaní a predávala doláre.
Zlúčenie českej ČSOB Poisťovne s IPB Poisťovňou sa uskutoční na začiatku budúceho roka. Týmto krokom pribudne na českom poisťovacom trhu nová spoločnosť pod spoločným názvom ČSOB Poisťovňa. Na projekte spojenia týchto poisťovní sa pracovalo už od začiatku tohto roka. ČSOB získala časť IPB Poisťovne v rámci akvízície celej skupiny IPB, v ktorej ČSOB vo februári tohto roku získala 100-percentné vlastníctvo. IPB Poisťovňa si na trhu v Českej republike udržuje podiel 6,94 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:21