StoryEditor

Poisťovne v EÚ by mali zvýšiť rezervy

24.09.2003, 00:00
Poisťovne v EÚ by mali zvýšiť rezervy, pretože teroristické útoky v posledných rokoch aj živelné katastrofy zapríčinili straty posťovacích a zaisťovacích spoločností.

Kríza, ktorá zasiahla finančný sektor v posledných rokoch, sa negatívne prejavila na niekdajších priateľských vzťahoch komerčných poisťovní a zaisťovňami. Finančná situácia zaisťovní sa zhoršila, a preto komerčné poisťovne žiadajú od nich ďalšie záruky. Zaisťovne sú poisťovňami poisťovní, znamená to, že preberajú na seba časť rizika.
Súhrnné zaisťovacie prémie 40 najväčších zaisťovacích spoločností na svete predstavovali v roku 2002 celkovo 138,6 mld. USD. Tieto giganty však utrpeli straty pre požiadavky spojené s hrozbou teroristických aktov a živelných pohrôm a tiež v dôsledkov poklesu kapitálových trhov. V tomto roku Standard & Poor's znížila ratingy Munich Re či Swiss Re. Munich Re má v súčasnosti rating A+ a Swiss Re AA. Podľa slov Chrisa Miltona, viceprezidenta pre zaistenie spoločnosti American International Group (AIG), zníženie hodnotenia úverového rizika (ratingov) zaisťovacích spoločností môže viesť aj k zníženiu ratingov poisťovní. Hodnotenie úverového rizika vychádza zo schopnosti spoločnosti splácať svoje záväzky.
Práve preto má v súčasnosti Ch. Milton a jeho kolegovia opatrnejší vzťah k zaisťovateľom. "Kedysi nám stačilo čestné slovo, teraz to ako záruka nestačí, hovorí Jean Michell Mango, vedúci manažér z Assurances Generales de France, dcérskej spoločnosti Allianz. Ten istý názor majú aj iné vedúce poisťovne ako AIG, AXA či britská Aviva.
Podľa Miltona sa AIG snaží zaviesť pravidlá, ktoré umožnia zrušenie kontraktu so zaisťovateľom, alebo žiadať od neho platbu. Zaisťovatelia sa veľmi netešia zmenám, pretože prežívajú ťažké časy. Žiadajú vytvorenie ďalších rezerv a ďalšie platby kvôli zníženiu ratingov. To môže znížiť aj tak znížený vlastný kapitál zaisťovní. Zaisťovňa Swiss Re odmieta plniť podobné požiadavky klientov.
Problematike zlepšovania kapitálovej výbavy poisťovní sa venujú aj inštitúcie Európskej únie. Podľa nových pravidiel, ktoré schválili krajiny Európskej únie, európske poisťovacie spoločnosti by mali zvýšiť rezervy pre prípad veľkých neočakávaných udalostí. Podľa nových požiadaviek, minimálna veľkosť voľného kapitálu, skladajúceho sa z likvidných a nelikvidných finančných prostriedkov poisťovní, by mala dosiahnuť 3 mil. eur. Dnes tento ukazovateľ predstavuje rozpätie od 200 000 do 1,4 mil. eur. Spoločnosti tiež budú musieť mať k dispozícii 18 % kapitálu zo sumy poistného plnenia, ktorá dosiahne 50 mil. eur oproti súčasným 10 mil. eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:42