StoryEditor

Pridajú aj vdovám a vdovcom

09.11.2010, 23:00

Spolu so starobnými či invalidnými dôchodkami sa budú valorizovať aj vdovské a vdovecké dôchodky. V januári 2011 ešte percentom vypočítaným z inflácie a rastu priemernej mzdy, teda o 1,8 percenta. Ministerstvo práce však už pripravuje zmenu valorizácie.

Od roku 2012 by sa všetky dôchodky mali zvyšovať už len pevnou sumou. To bude znamenať viac pre poberateľov najnižších dôchodkov a menej pre ľudí s nadpriemernou penziou. Vdovský a vdovecký dôchodok sa zvýši o 60 percent z tejto pevnej sumy, ktorá má byť vypočítaná z priemerného starobného dôchodku a percenta rastu inflácie. Ako potvrdila Andrea Devánová z ministerstva práce, podobným spôsobom porastú aj sirotské dôchodky - tie sa zvýšia o 40 percent pevnej sumy.

Aká bude táto pevná suma, to sa ešte nevie. Ak by nový systém fungoval už v súčasnosti, pevnou sumou pre valorizáciu v januári 2011 by bolo 2,90 eura a vdovské a vdovecké dôchodky by vzrástli o 1,74 eura. Na rok 2011 sa však predpokladá vyššia inflácia a ministerstvo odhaduje pevnú sumu valorizácie v roku 2012 na 14 eur. Pre vdovy a vdovcov by to znamenalo zvýšenie dôchodkov o 8,4 eura.                             


Podmienky
Nárok na vdovský dôchodok má vdova po manželovi, ktorý ku dňu smrti poberal starobný, predčasný alebo invalidný dôchodok, prípadne mal na takýto dôchodok nárok alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Nárok na výplatu vdovského má vdova jeden rok od smrti manžela. Dlhšie môže vdovské poberať až po dosiahnutí dôchodkového veku, alebo ak vychovala aspoň 3 deti, prípadne ak má minimálne 52 rokov a vychovala 2 deti, alebo ak sa stará o nezaopatrené dieťa. Ak sa vdove po roku od smrti manžela prestane vyplácať vdovský dôchodok a po čase znova splní jednu z podmienok, napríklad keď dosiahne dôchodkový vek, vdovský dôchodok jej Sociálna poisťovňa začne znova vyplácať.

Nárok na vdovský dôchodok zanikne, ak sa vdova znova vydá a tiež rozhodnutím súdu, že manželka úmyselným trestným činom spôsobila smrť manžela. Veľmi podobné sú podmienky nároku aj zániku na vdovecký dôchodok muža - vdovca.

Muži menej
Hoci zákon nikoho nediskriminuje a podmienky pre výpočet vdovského aj vdoveckého dôchodku sú rovnaké, predsa muži často dostávajú menšie vdovecké, než majú ženy - vdovy. Je to spôsobené nižšími dôchodkami žien, ktoré sú zase následkom nižších príjmov žien počas aktívneho pracovného života.

Keďže vdovské aj vdovecké dôchodky sa počítajú z dôchodku manžela či manželky, je logické, že ak má manželka nižší dôchodok, vdovec po nej dostane menej, než by dostala ona po jeho smrti. Že dôchodkyne majú nižšie dôchodky ako ich manželia, potvrdzuje aj odbor rodovej rovnosti na ministerstve práce. Ten na svojej stránke gender.gov.sk píše: "Ženy sú v dôsledku nižších dôchodkov ohrozené chudobou v oveľa väčšom meradle.“ Pripisujú to aj povolaniam, ktoré si ženy vyberajú. "Mzdové rozdiely majú u žien súvislosť aj s výberom vzdelania. Feminizované odvetvia sú s výnimkou peňažníctva a poisťovníctva zároveň odvetviami s najnižšou priemernou mzdou,“ konštatuje stránka odboru ministerstva pre rodovú rovnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:41