StoryEditor

Vládne tam väčšia konkurencia

12.07.2010, 00:00

Konzultačná spoločnosť Centire pôsobí na slovenskom trhu už dlho, avšak od roku 2002 rozšírila svoje aktivity aj k západným susedom. "Dopomohli" im k tomu paradoxne Fíni. "Máme v niektorých oblastiach špecifické know-how, preto sme hľadali zákazníkov, kde by sme ho mohli využiť. Sme napríklad špecialisti na kalkulácie nákladov a tvorbu nákladových modelov -- je málo firiem, ktoré sa im venujú v takom rozsahu, ako my. V roku 2002 nás oslovila jedna fínska IT spoločnosť, aby sme zastupovali ich produkt pre kalkulácie a reporting v Česku i na Slovensku," hovorí riaditeľka spoločnosti Renáta Kiselicová.

V Česku najskôr začínali podnikať prostredníctvom organizačnej zložky, neskôr založili samostatnú s. r. o. Ich biznis zahŕňa rovnaké aktivity ako doma -- biznis consulting, poradenstvo pri čerpaní prostriedkov z fondov EÚ a IT. "Pracujeme aj na viacerých projektoch v štátnej správe a samospráve. Je preto logické, že ak máme napríklad skúsenosti s niektorým konkrétnym rezortom na Slovensku, druhý podobný musíme hľadať za hranicami. Samospráva v Česku má síce trochu odlišnú legislatívu ako u nás, ale riešia rovnaké problémy a majú veľmi podobné potreby ako mestá a obce v na Slovensku. Takže opäť je tu možné uplatniť vo veľkej miere naše dlhoročné praktické skúsenosti s poradenstvom pre samosprávu," dodáva Kiselicová.

Česko je k Slovensku stále veľmi blízko, o čom svedčí aj fakt, že u viacerých klientov našli často na kľúčových pozíciách Slovákov. Avšak medzi trhmi je podľa Kiselicovej vidieť rozdiely. "V oblasti čerpania európskych fondov majú v Česku výrazne vyšší stupeň decentralizácie, takže proces prípravy projektov je bližší k potrebám žiadateľov." Navyše tam medzi poradenskými spoločnosťami vládne vyššia konkurencia. "Klienti sú viac zvyknutí na využívanie poradenských služieb a majú s nimi lepšie skúsenosti ako na Slovensku. V Česku sa napríklad vzdelávanie hodnotí vyššie. Mám pocit, že v organizáciách štátnej správy sú stabilnejšie tímy výkonných ľudí a pri zmenách vlády sa vymieňa menšie percento úradníkov ako u nás," uzatvára Kiselicová.
Katarína Šimurková

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:38