StoryEditor

Odvody zaplatia, dávky nedostanú

25.08.2010, 00:00

Podľa doteraz zverejnených zámerov ministra práce Jozefa Mihála sa majú od nového roka platiť odvody zo všetkých druhov príjmov vrátane dohôd. Kto platí odvody, ten by mal mať po splnení zákonných podmienok nárok na dávky zo Sociálnej poisťovne. Či to tak naozaj bude aj po 1. januári, sa ešte nevie - niektoré oblasti a druhy príjmov zostávajú otázne. Špeciálnou skupinou sú študenti a pracujúci dôchodcovia. Tí väčšinou na privyrobenie si používajú formu dohody o vykonaní práce, prípadne dohody o brigádnickej práci študentov. Z týchto dohôd sa po novom roku pravdepodobne tiež budú platiť odvody, medzi ktoré patrí napríklad aj poistenie v nezamestnanosti. Platiť by ho mali všetci dohodári, ktorí majú pravidelný príjem.                                                                                                               

Dostane dávky?  
Ak by však študent denného štúdia o svoj príjem z dohody či z akéhokoľvek iného pracovného vzťahu alebo podnikania prišiel, úrad práce ho nezaradí do evidencie nezamestnaných. "Pokračuje v sústavnej príprave na povolanie a do evidencie nezamestnaných ho v žiadnom prípade zaradiť nemôžeme,“ potvrdzuje hovorkyňa ústredia práce Danica Lehocká. Evidencia je pritom základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti. Tak by študent napriek tomu, že si platil odvody a v rámci nich aj poistenie v nezamestnanosti, na dávku nárok nemal.

"Vzhľadom na to, že slovenský sociálny systém má poistný charakter a odvody majú byť poistením, každý, kto ich platí, by mal mať nárok na poistné krytie. Aj preto si nemyslím, že by sa odvody mali platiť aj z práce na dohodu alebo z autorských zmlúv,“ hovorí Juraj Karpiš, analytik INESS.

Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva práce na to odpovedá: "Ak splnia zákonom ustanovené podmienky na nárok na dávky, vznikne im nárok na predmetné dávky sociálneho poistenia.“ Nemožnosť zaradenia študenta do evidencie nezamestnaných, ktorá je jednou z podmienok poberania nezamestnaneckej dávky, konkrétnejšie nekomentovala.

Dva modely
Podľa stanoviska ministerstva práce, odkiaľ navrhované zmeny pochádzajú, sa dohody budú posudzovať dvojako - ako pravidelné a nepravidelné príjmy. Ten, kto bude mať z dohody pravidelný mesačný príjem, bude platiť všetky sociálne odvody. Kto bude mať nepravidelný príjem, ten z neho zaplatí len dôchodkové poistenie. Zamestnávateľ však aj za tohto dohodára bude platiť úrazové a garančné poistenie. "Z uvedeného vyplýva, že v prípade nepravidelných mesačných príjmov nebudú mať dohodári nárok na nemocenské dávky a dávku v nezamestnanosti, nakoľko na tieto podsystémy nebudú platiť odvody. Ak splnia zákonom ustanovené podmienky na nárok na dávky, vznikne im nárok na predmetné dávky sociálneho poistenia,“ tvrdí Andrea Devánová.

Pracujúci dôchodcovia podľa nej už ani dnes neplatia poistenie v nezamestnanosti. V zákone sa bude meniť len to, že dnes poistenie v nezamestnanosti neplatia aj invalidní dôchodcovia s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 percent a po novom sa to zmení na invalidných dôchodcov, ktorí dosiahli dôchodkový vek. " Čo sa týka nároku na nemocenské dávky, v prípade, že splnia dôchodcovia dohodári, ktorí budú mať pravidelný mesačný príjem, zákonom ustanovené podmienky nároku na nemocenské dávky, budú im predmetné dávky priznané,“ pokračuje Andrea Devánová.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:49