StoryEditor

Biznis u susedov môže byť výhodný

12.07.2010, 00:00
Lacnejšia pracovná sila, geografická blízkosť, podobná mentalita ľudí, ale najmä - obrovský trh. To je podľa odborníkov len pár dôvodov, prečo podnikať nielen na Slovensku, ale aj za jeho hranicami.

Štyri z piatich susedných krajín sú v Európskej únii, takže pustiť sa v nich do podnikania je v podstate bez prekážok, i keď Rakúsko niektoré profesie ešte obmedzuje. Pokiaľ ide o Ukrajinu, je to ťažšie, avšak nie nemožné. "Štart na Ukrajine je v počiatočných fázach časovo, informačne a finančne náročný. Ale s kvalitnou prípravou máte šancu rozbehnúť dlhodobý a prosperujúci biznis,“ hovorí prvá viceprezidentka Slovensko-ukrajinskej obchodnej a priemyselnej komory Daniela Kopčíková. 

 


Na skok k susedom
Najväčším lákadlom v porovnaní so Slovenskom je oveľa väčší trh. Či už je to Maďarsko alebo Poľsko, každá krajina má niekoľkonásobne viac obyvateľov, a tým aj spotrebiteľov. "Poliaci veľmi dobre vnímajú Slovákov, ako obchodní partneri sú otvorení a majú radi inovačné riešenia. Štyridsaťmiliónový trh je pre nás na dosah ruky, prepojenia sú však nepostačujúce - tak cestné, železničné, ako aj letecké. Množstvo západných krajín vníma práve Poľsko ako základňu pre ostatné krajiny strednej Európy, majú tam svoje nákupné, logistické a firemné centrály,“ vymenúva výhody Ján Mišura zo Slovensko-poľskej obchodnej komory. Priestor na podnikanie sa navyše vytvoril aj po tom, ako mnohí Poliaci odišli za prácou do zahraničia.

Spoločná história a žiadna jazyková bariéra sú zasa plusmi pri otvorení firmy v Česku. "Existujú tu aj podobné pravidlá v podnikaní, podobné postupy a legislatíva. Česká republika je založená na otvorenej ekonomike a vo všeobecnosti nevytvára bariéry pre podnikanie. Nevýhodou, ale, naopak, aj výhodou môže byť fakt, že sa v krajinách používajú rozdielne meny,“ hovorí projektová manažérka Enterprise Europe Network pri Centre pre regionálny rozvoj ČR Jitka Ryšavá.

Za hranicami únie
Zrejme najnáročnejšie je začať podnikať na Ukrajine, keďže tá nie je členským štátom únie. "Bez znalosti ukrajinského trhu a ukrajinského zástupcu má začínajúci podnikateľ v podstate len malé šance na úspech. Napriek tomu je to však zaujímavý priestor. Pozitívom sú najmä 45-miliónový trh, nižšie výrobné náklady, blízka mentalita národa, kvalifikovaná pracovná sila - lacnejšia ako na Slovensku. Výhodami sú aj jazyková blízkosť, nízka konkurencia v mnohých priemyselných odvetviach, a dokonca v niektorých oblastiach je voľný trh, ako napríklad technológie a zariadenia pre poľnohospodárstvo,“ dodáva Kopčíková.

Odlišné daňové systémy
Podnikanie u susedov je však okrem výhod a lákadiel spojené aj s nevýhodami, predovšetkým v rozdielnych daňových systémoch. "Spočívajú najmä v komplikovanom daňovom systéme, systéme vrátenia DPH a byrokracii. Poľsko je menej internetizované, preto možno niektoré informácie získať len priamo v úradoch. Motivujúca nemusí byť ani byrokracia a množstvo rôznych poplatkov,“ hovorí Mišura. V Maďarsku sa zasa horšie darí nováčikom, ktorí sú bez vybudovanej siete kontaktov. "Na každom trhu funguje biznis podľa toho, kde koho poznáte, ale v Maďarsku to platí dvojnásobne,“ hovorí slovenský podnikateľ Zoltán Kaprinay.

Aby ste predišli problémom, dopredu sa oboznámte so všetkými potrebnými povinnosťami, ktoré vás môžu čakať. Treba si získať čo najviac informácií o miestnych podmienkach. Veľmi pomôžu aj praktické skúsenosti firiem, ktoré tam už podnikajú, alebo obchodných komôr pôsobiacich na Slovensku. Prípadne je dobré obrátiť sa na poradenské spoločnosti alebo právnické kancelárie v danej krajine.
Katarína Šimurková

 

01 - Modified: 2003-12-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Košiciach je 600 bezdomovcov 02 - Modified: 2003-12-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zredukujú zdravotnícke komory 03 - Modified: 2003-12-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dolár na historickom minime 04 - Modified: 2003-12-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Srbsku zvíťazili ultranacionalisti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:59