StoryEditor

Nové povinnosti, vyššie dane a odvody

04.01.2011, 23:00
Podnikatelia prídu od januára o viaceré daňové výhody. Podľa novely zákona o dani z príjmov si nebudú môcť vymeriavací základ znížiť o výšku príspevkov zaplatených na životné, účelové sporenie alebo doplnkové dôchodkové poistenie.

Paušálne výdavky pre živnostníkov sa zjednotili na 40 percent - zrušili sa doterajšie tri úrovne výdavkov 25, 40 a 60 percent. Znížilo sa tiež daňové oslobodenie príjmov z prenájmu a rôznych príležitostných činností - namiesto päťnásobku životného minima, čo je 925,95 eura, si bude môcť ten, kto prenajíma, odpočítať len 500 eur.

Dane inak
V marci asi už nebudú také rady na daňových úradoch. Vlani mohli právnické osoby prvýkrát využiť možnosť oznámiť daňovému úradu posunutie termínu podania daňového priznania. Tento rok si ho budú môcť posunúť o tri alebo 6 mesiacov už aj fyzické osoby. V tejto posunutej lehote budú musieť daň aj zaplatiť.

Daňové úrady vlani predĺžili termín vyše 17-tisícom právnických osôb, čo je sedemnásobne viac ako predvlani.

Minimálna mzda a sociálne odvody
Minimálna mzda vzrástla od začiatku tohto roka na 317 eur. Zamestnanec tak za každú odpracovanú hodinu dostane najmenej 1,822 eura. Trojpercentný nárast minimálnej mzdy súvisí s rastom priemernej mzdy na Slovensku v roku 2009.

Na zdravotných a sociálnych odvodoch si podnikatelia priplatia. Výška odvodov do rezervného fondu sa vracia na pôvodných 4,75 percenta (do decembra to boli 2 percentá). Od januára sa zvyšuje aj minimálny vymeriavací základ SZČO z 319,58 eura na 329,06 eura. Kým do decembra podnikateľ zaplatil na sociálnych odvodoch z minimálneho vymeriavacieho základu maximálne 96,90 eura, od januára to už bude 109,07 eura. Takúto sumu budú musieť SZČO zaplatiť prvýkrát do 8. februára. Minimálny vymeriavací základ za obdobie od 1. januára 2011 do 31. decembra 2011 je určený pre povinne poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu a dobrovoľne poistenú osobu vo výške 44,2 percenta jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné na sociálne poistenie. V roku 2011 sa použije priemerná mesačná mzda za rok 2009, ktorá je 744,50 eura.

Minimálny vymeriavací základ pre zamestnanca už od 1. januára na účely sociálneho poistenia nie je upravený, avšak zamestnávateľ má naďalej podľa pracovnoprávnych predpisov povinnosť odmeňovať zamestnanca v súlade s ustanoveniami zákona o minimálnej mzde. Maximálne vymeriavacie základy sa nemenia - na nemocenské a garančné poistenie je to 1 116,75 eura a na dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti a rezervný fond solidarity je to 2 978 eura.

Od 1. júla sa aj zvyšuje hranica príjmu, od ktorého už SZČO musí byť povinne poistená. Ak mal podnikateľ vlani hrubý príjem bez odpočítania výdavkov vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu (12 x 329,06 eur = 3 948,72 eura), teda vyšší ako 3 948,72 eura, musí platiť sociálne odvody.

Zdravotné poistenie
Od nového roka sa menia aj pravidlá pri platení odvodov na zdravotné poistenie. Minimálny vymeriavací základ na výpočet mesačného preddavku sa zjednotil so sociálnym poistením - na 329,06 eura. Maximálny vymeriavací základ je 2 233,50 eura (čo je trojnásobok priemernej mesačnej mzdy 744,50 eura).

Rozšíril sa okruh osôb, ktoré sa musia prihlásiť do zdravotnej poisťovne ako samostatne zárobkovo činné osoby. Odvody sa budú platiť aj z príjmov, ktoré boli doteraz z platenia oslobodené. Poistné sa bude už odvádzať aj z kapitálových a ostatných príjmov. Nanovo sa definujú vymeriavacie základy, od ktorých sa odvíja výška poistného. Zmeny sa dotknú aj dlžníkov. Zdravotné poisťovne už budú výkaz nedoplatkov doručovať doporučene s doručenkou do vlastných rúk. Bezdôvodné odopretie prevzatia, prípadne neprevzatie zásielky a jej vrátenie poisťovni sa bude považovať za doručenie. Dlžníci sa tak nebudú môcť vyhýbať plateniu dlhov na poistnom.

Vymeriavacie základy
Do vymeriavacieho základu na platenie odvodov sa po 1. januári započítavajú u samostatne zárobkovo činných osôb všetky zdaniteľné plnenia okrem výnimiek (napríklad okrem príjmu osobného asistenta.) Samostatne zárobkovo činnou osobou bude aj ten, kto má príjmy z prenájmu prevyšujúce 500 eur ročne.

Ako SZČO sa do zdravotnej poisťovne prihlásia aj autori, ktorí zdaňujú svoje príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov. Majú povinnosť prihlásiť sa do konca januára 2011 ako SZČO a najneskôr do 8. februára 2011 musia uhradiť prvý raz aj preddavok na poistné za január. Zdravotné poistné sa bude odvádzať aj z podielov na zisku - dividend.

Do vymeriavacieho základu na platenie odvodov sa už započítavajú u zamestnancov aj odchodné, odstupné, náhrada za pracovnú pohotovosť, náhrada za služobnú pohotovosť, náhrada za pohotovosť, príplatok za pohotovosť, odmena pre zamestnanca v súvislosti s pracovným alebo životným výročím, suma zdaňovaná v súvislosti s používaním motorového vozidla zamestnávateľa, časť zamestnaneckej opcie poskytnutej zamestnancovi.

Povinnosti zamestnávateľov
Do konca januára musia zamestnávatelia prihlásiť do Sociálnej poisťovne všetkých nových zamestnancov, ktorí sa stali povinne poistenými. Ide napríklad o všetkých konateľov a členov štatutárnych orgánov, ktorí v predchádzajúcich obdobiach dostali pravidelne alebo aj nepravidelne odmenu za svoju prácu a je predpoklad, že im bude takáto odmena vyplatená. Týka sa to aj osôb pracujúcich na základe príkazných zmlúv.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:59