StoryEditor

Neplaťte teplo za svojich susedov

23.11.2010, 23:00
Ak nie ste spokojný s rozúčtovaním tepla a platíte za teplo oveľa viac ako váš sused, situáciu môžete spolu s inými nespokojnými vlastníkmi bytov zmeniť od januára nového roku.

Zmenu účtovania však musí schváliť nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov.



Nové pravidlá
Od januára tohto roku platia nové pravidlá rozúčtovania tepla v bytových domoch. Určil ich Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vo vyhláške. Podiel meračov pri rozpočítavaní v nej klesol na 40 percent a na základe plochy sa účtuje 60 percent. Vlastníci bytov však majú právo dohodnúť si aj iný spôsob rozpočítavania. Vyhláškou sa musia riadiť len vtedy, ak sa nedohodnú. Nové pravidlá mali byť zárukou toho, že teplo v bytových domoch, ktoré tvorí takmer 70 percent všetkých nákladov na bývanie, sa bude rozpočítavať spravodlivo. Ani zmenená vyhláška však asi nezabráni nespravodlivému účtovaniu. Prečo platia niektorí vlastníci bytov za teplo oveľa viac ako ich susedia?

Neprimerané faktúry
Najviac rizikovou skupinou bytov, kde sa vyskytujú neprimerane veľké rozdiely v platbách, sú tie v zateplených domoch s elektronickými pomerovými rozdeľovačmi alebo bytovými meračmi tepla. Konštatoval to Juraj Šmelík zo spoločnosti Thermo-eco-engineering. Tvrdí, že pomer základnej a spotrebnej zložky je z hľadiska korektnosti rozpočítania veľmi významný parameter, avšak určiť jeho správnu hodnotu je veľmi problematické. "Pomer základnej a spotrebnej zložky pokladám za veľmi nešťastne zvolený voliteľný parameter. Menší podiel spotrebnej zložky (rozpočítanej podľa pomerových rozdeľovačov) vyvoláva u vlastníka bytu pocit nedostatočného zhodnotenia často drahej meracej techniky. Pritom skutočnosť je iná - a pomôžem si prirovnaním: bez soli sa žiť nedá, ale príliš veľa soli škodí. Podobne je to aj s pomerovými rozdeľovačmi: bez nich nie je zainteresovanosť na spotrebe a teplom sa plytvá, avšak pri ich nadhodnocovaní a nezohľadnení iných ciest šírenia tepla pri rozpočítaní dochádza k neprimerane veľkým rozdielom v platbách a neprimeranému zvýhodňovaniu časti bytov (najčastejšie neobývaných) na úkor okolitých.“

Stavebné bytové družstvo III v Košiciach spravuje 148 bytových domov. Ich vlastníci sa rozhodli pre rozpočítavanie množstva dodaného tepla na vykurovanie v pomere 30 percent základná zložka a 70 percent spotrebná. Len v dvoch domoch si vlastníci zvolili pomer 40 ku 60 percent. "Nepoznám model rozpočítavania nákladov na vykurovanie, ktorý by bol absolútne spravodlivý. Na našej webovej stránke sme zverejnili náklady v eurách na štvorcový meter vykurovanej plochy za rok 2009 v nami spravovaných bytových domoch. Nenájdete tam dva domy s rovnakou spotrebou, aj keď sú situované vedľa seba v radovej zástavbe,“ hovorí predseda družstva Vladimír Zvirinský.

Vyhláška regulačného úradu sa podľa neho snaží zmierniť rozdiely medzi extrémami. "Urobili sme analýzy prestupu tepla medzi bytmi v rámci domu a zistili sme, že náklady na vykurovanie vykazujú aj sedemnásobné rozdiely medzi minimálnymi a maximálnymi hodnotami v tom istom bytovom dome. Takéto rozdiely sa nedajú technicky zdôvodniť. Užívateľské správanie a tepelnotechnický stav bytového domu (netesné okná, neutesnené vstupné brány, nevyhovujúce opláštenie bytového domu, spôsob vetrania......) sú podstatným zdrojom úniku tepla, ktoré žiadna vyhláška spravodlivo nedorieši. Toto tvrdenie môžem doložiť aj meraniami prostredníctvom našej termovíznej kamery.“

Spravodlivosť nie pre všetkých
Odborníci hovoria, že pomer základnej a spotrebnej zložky určený vyhláškou regulačného úradu znamenal pre veľkú väčšinu domov posun k väčšej korektnosti rozpočítania, avšak nemusí byť garanciou spravodlivosti. "Akýkoľvek pevne stanovený pomer základnej a spotrebnej zložky nemôže byť zárukou korektného rozpočítania. Nikto nemôže vopred vedieť, aké výsledky sa dajú od schvaľovaného pomeru očakávať, či rozdiel v platbách bytov bude v prijateľnej tolerancii, alebo či nedôjde k absurdne veľkým a zdravému rozumu odporujúcim rozdielom. Ten istý pomer v rozdielnych domoch vedie k rozdielnym výsledkom, a dokonca aj ten istý pomer v jednom dome môže byť v jednom roku 'spravodlivejší' a v ďalšom roku už nie,“ vysvetľuje Šmelík. Podľa neho je veľké množstvo faktorov, ktoré menia "potrebný“ pomer základnej a spotrebnej zložky, pričom vplyv mnohých z nich sa dopredu nedá odhadnúť. Rozhoduje aj to, či bude tuhá alebo mierna zima, návyky obyvateľov, ale aj tvar a rozmery domu, jeho tepelnoizolačné vlastnosti a v neposlednom rade aj druh a vlastnosti prístrojov - pomerových rozdeľovačov či meračov tepla.

Pomer základnej a spotrebnej zložky nemusí byť určený číselne. Šmelík odporúča stanoviť ho spôsobom výpočtu matematicky. "Z hľadiska korektnosti rozpočítania pokladám za vhodnejšie určiť maximálne odchýlky (maximálnu a minimálnu platbu za m2) v porovnaní s priemernou cenou za vykurovanie m2 v dome. Odporúčam odchýlku plus alebo mínus 40 percent.“ Pri rozpočítaní takýmto spôsobom sa pomer základnej a spotrebnej zložky potrebný na dosiahnutie dovolenej odchýlky vypočíta. To zabráni vzniku absurdných platieb.

01 - Modified: 2004-01-30 13:54:04 - Feat.: 0 - Title: Pripravujú sa dve nové grantové schémy 02 - Modified: 2004-02-01 19:47:04 - Feat.: 0 - Title: Titulka 2. 2. 2004 - číslo 5/2004
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:23